nieuws

Minister Schippers wil eind dit jaar duidelijkheid over rubberkorrels op kunstgrasvelden

Schippers laat onderzoek doen naar kunstgras
Schippers laat onderzoek doen naar kunstgras
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.
Schippers wees er vrijdag op dat het RIVM vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla van woensdag. Daarin kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het beperkte onderzoek dat het instituut eerder deed.
De wetenschappers sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

Europees onderzoek

Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daarop wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel 'een schepje bovenop doet'.
KNVB
De KNVB heeft alle voetbalclubs een brief gestuurd waarin staat dat er dit weekend 'gewoon op kunstgras gespeeld kan worden'. In de brief laat de voetbalbond weten dat 'uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt'.
Volgens de KNVB kunnen de velden dan ook gewoon worden gebruikt om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop, net als minister Schippers, dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt.
Gemeenten
Veel gemeenten hebben hun voetbalverenigingen laten weten dat er op dit moment geen reden is om niet te spelen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubber korrels. De gemeenten baseren zich op een verklaring van het RIVM die zegt dat de toepassing van rubbergranulaat in kunstgras niet leidt tot gezondheidsrisico's. 
Maandag zit de KNVB met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.