nieuws

Aantal livestreams injectielocaties NAM werkt niet; probleem met wifi-verbinding

Een aantal geofoons hebben problemen met de wifi-verbinding in Twente
Een aantal geofoons hebben problemen met de wifi-verbinding in Twente
Door middel van zeven speciaal geplaatste geofoons zouden we vanaf februari dit jaar via ons computerscherm live kunnen meekijken wat er in de bodem gebeurt rond de injectielocaties in Twente, maar nu blijkt dat een aantal van de apparaten nog geen live gegevens heeft.Â
Geofoons zijn gevoelige meetinstrumenten die in de diepe putten gaan om daar metingen te verrichten. Vorig jaar heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), op advies van het Staatstoezicht van de Mijnen (SvdM), zeven extra geofoons geplaatst om meer informatie te verkrijgen. Daardoor zou er op de website van het KNMI live naar gegevens van die instrumenten gekeken kunnen worden.

Waarom werken ze nog niet allemaal?

Maar die extra informatie blijft beperkt; drie van de zeven geofoons versturen nog geen live-gegevens. "Dat komt doordat de dekking van de providers nog niet optimaal is", zegt Kirsten Smit van de NAM.
KPN en Vodafone werken samen om de apparaten via wifi gegevens te laten versturen naar de website, maar dat gaat nog niet naar wens. Smit: "Beide providers werken hard om het probleem op te lossen. Ik sta ook wel eens in een weiland dat ik op mijn telefoon wel een appje kan sturen, maar geen foto of e-mail kan downloaden. Het werkt wel, maar nog niet optimaal."

Is het gevaarlijk dat niet alle informatie doorkomt?

De NAM is bezig om te zorgen dat alle zeven geofoons integraal informatie kunnen doorsturen naar het KNMI. Al levert het volgens de NAM geen gevaarlijke situaties op: "Als er een serieuze gebeurtenis is, bijvoorbeeld een aardbeving, dan krijgt het KNMI meteen die gegevens. Het probleem zit in het beschikbaar stellen van de gegevens voor iedereen op de website."
En dat vindt het CDA Overijssel vreemd. Zij stelt hierover vragen aan Gedeputeerde Staten. "Het bevreemdt mij dat de NAM al vanaf begin 2016 zegt dat deze geofoons allemaal operationeel zijn", stelt Bouwien Rutten van het CDA. "Maar dat drie ervan, die het dichtst bij de injectielocatie liggen, het gewoon niet doen." 

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.