nieuws

Toch geen azc in Zwolle door minder asielzoekers in Nederland

Oud gebouw van waterschap, waar azc moest komen
Oud gebouw van waterschap, waar azc moest komen
Het asielzoekerscentrum in Zwolle gaat niet door. Dat meldt de gemeente.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het verzoek voor het vestigen van een azc in Zwolle ingetrokken. Burgemeester Henk Jan Meijer: “Het college van Zwolle heeft haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen door bij te willen dragen aan de oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk door opvangplaatsen te creëren."
Dat past volgens Meijer bij het karakter en de maat van de stad. "De Zwolse samenleving heeft laten zien met respect voor elkaar het gesprek te blijven voeren over dit vraagstuk, hoe lastig dat soms ook was. Daar mogen we trots op zijn.”

Minder asielzoekers dan verwacht

De reden die het COA daarvoor geeft is dat er minder asielzoekers naar Nederland komen dan werd verwacht, daardoor staan veel opvanglocaties (gedeeltelijk) leeg. Voor 2016 en 2017 is er voldoende opvangcapaciteit in Nederland.

Moeilijk te begrijpen

De ChristenUnie vindt het moeilijk om te begrijpen dat er in Zwolle geen azc meer nodig is. “De nood onder vluchtelingen zelf is niet verminderd,” aldus Michiel van Willigen, woordvoerder van de ChristenUnie-fractie.

Niet het eerste geschrapte azc

Begin deze maand kwam al het bericht dat het geplande asielzoekerscentrum in Enschede geschrapt werd. Eind september werd door eenzelfde plan voor een azc in Raalte een rode streep gezet. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.