nieuws

Oude kranten van Twente opgeslagen in Zwolle

Meer dan 1700 oude Twentse kranten, verdeeld over vier grote vrachtwagens. Gistermiddag zijn ze aangekomen bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.
"Het is bijna twee eeuwen informatie", zegt Roland de Jong van het Historisch Centrum Overijssel. "Het is lokale geschiedenis die op een andere manier niet meer bewaard wordt. Dit is natuurlijk prachtig."
1849 tot heden
In de opslag liggen boeken met kranten waar jaartallen op staan. Stapels met 1970 en 1999 zijn makkelijk te herkennen, maar de boeken gaan nog veel verder terug, volgens de Jong. "Ik heb hier kranten tussen zien liggen van het midden van de negentiende eeuw. 1852 ligt er tussen, 1849 zelfs."
De keuze voor het HCO
De Persgroep, de eigenaar van heel veel kranten, heeft contact gezocht met meerdere historische centra. "Het Historisch Centrum in Zwolle is het enige van Overijssel, dus de keuze was makkelijk", aldus de Jong.

Uit het hele land
Er is vorige week een lading boeken gebracht uit een loods in Schaarsbergen, een plaats in Gelderland. De boeken die gisteren werden gebracht, kwamen uit Houten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.