nieuws

Stop Afvalwater Twente wil rechter overtuigen NAM te laten stoppen met injecteren afvalwater

"Het zal niet makkelijk worden, maar wij hopen de rechter op andere gedachte te brengen", zegt Freddy Mensink namens Stop Afvalwater Twente.Â
De stichting staat vanmiddag, samen met de provincie en enkele gemeenten, voor de rechter om de afvalwaterinjecties door de NAM stop te zetten.

Vergunning

Het Ministerie van Economische Zaken en minister Kamp zagen eerder geen aanleiding om de vergunning van de NAM om afwater in de Twentse bodem te injecteren in te trekken. 
De Tweede Kamer deed nog een poging de NAM te bewegen om te wachten met de afvalwaterlozingen, maar dat was tevergeefs. Daarom stapten Stop Afvalwater Twente, de provincie Overijssel en de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal naar de rechter. Vanmiddag dient het kort geding in de rechtbank in Zwolle.
"Wij vinden het stuitend dat de NAM voorbij gaat aan de Tweede Kamer en de provincie en onze stichting en drie gemeenten, die allemaal vragen om te wachten op het onderzoek naar alternatieven. De NAM moet het afval zuiveren, afval hoort niet meer in de bodem."

Voorzorgsbeginsel

"Wij hebben er best wel wat vertrouwen in", zegt Mensink. "Wij vinden dat het besluit van Staatstoezicht op de Mijnen en het Ministerie van Economische Zaken onzorgvuldig is geweest. Het voldoet volgens ons niet aan het voorzorgsbeginsel. We gaan de rechter vertellen dat nog lang niet alles bekend is over de risico's die hier leven in Twente."
Hoewel Mensink vertrouwen in de afloop van de zaak heeft, weet hij dat het niet makkelijk gaat worden. "De rechter gaat sec kijken naar het feit dat er toestemming is gegeven om nu de acht inch pijpleiding, de pijp-in-pijpconstructie, te gebruiken", legt Mensink uit.
"De rechter zal daar naar kijken en vinden dat dit terecht is verlopen. Maar wij hopen hem toch op andere gedachten te kunnen brengen. Wij gaan een heleboel zaken aankaarten waarvan wij vinden dat die te onzorgvuldig zijn en niet voldoen aan het voorzorgsbeginsel."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.