nieuws

Bedrijf uit Enschede komt met eigen eindtoets als alternatief voor Cito

Het Enschedese bedrijf SM&C Internet Services gaat de concurrentie aan met de Centrale Eindtoets, voorheen de Cito-toets. Het bedrijf uit Enschede heeft de Cesan Eindtoets ontwikkeld.
Vorig jaar deed het Enschedese bedrijf ook al een poging om een nieuwe eindtoets op de markt te brengen, maar toen werd de toets op enkele details niet goedgekeurd. Dit jaar kwam de goedkeuring er wel. 

Wetswijziging

Drie jaar geleden bepaalde de regering dat Cito niet meer als enige een eindtoets zou moeten aanbieden aan leerlingen van groep acht van de basisschool. Sindsdien zijn er vier toetsen bijgekomen en binnenkort volgen er nog twee. 
"Het is goed dat er alternatieven zijn voor de eindtoets van Cito", zegt projectleider Otto Sanders, die wel in zijn maag zit met de korte periode die zijn bedrijf nu nog heeft om scholen te benaderen. 

Klein marktaandeel pakken

Vanaf 1 december maken scholen een keuze voor een eindtoets. "Hadden wij maar een fatsoenlijke voorbereidingstijd gehad", mijmert de Enschedeër. "Ik hoop nu een klein marktaandeel te kunnen krijgen. Daarna moet de toets zich via mond-tot-mondreclame verder verspreiden", aldus Sanders. 
De kans bestaat natuurlijk dat scholen kiezen voor de Centrale Eindtoets van Cito omdat ze dat al jaren doen. Sanders denkt dat het mee kan vallen. "Scholen zijn niet conservatief. Cito heeft de afgelopen jaren ook al terrein verloren ten opzichte van andere toetsen."

Concurrentie neemt toe

De concurrentie neemt echter in rap tempo toe. Vier toetsen zijn er nu; binnenkort zelfs zes. Is dat niet veel?
"Vind ik wel", zegt Sanders, maar hij denkt dat de toets van zijn bedrijf zich kan onderscheiden doordat de makers zich vooral hebben gericht op de toets zelf en niet zo zeer op de aankleding van de boekjes en toetsen.
"Spartaans", zo omschrijft Sanders De Cesan Eindtoets. "Niet al te veel toeters en bellen. Geen prachtige mooie plaatjes. We richten ons op de toets zelf, de inhoud."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.