Universiteit Twente helpt vluchtelingen om ondernemer te worden

Als je ze achter een lopende band zet, gaat er enorm veel talent verloren. Daarom start Universiteit Twente in Enschede met een project waarbij de universiteit groepjes vluchtelingen kennis wil laten maken met het ondernemerschap.Â

"Het begint met een periode van vijf weken, waarin de vluchtelingen leren of het ondernemerschap wel iets voor hen is", legt Jaap van Tilburg, adviseur sociaal ondernemerschap van de UT uit. 

Volledig ontheemd

De universiteit is met het project begonnen omdat vluchtelingen in een vreemd land eigenlijk volledig ontheemd zijn. "Ze missen taal, cultuur en werk. En vooral aan het aspect werk willen wij wat doen."

Vluchtelingen komen via instanties als de gemeente Enschede en het COA in contact met het project van de UT. 

Veel leren

Er staan coaches en andere deskundigen klaar om de vluchtelingen te helpen als ze na de eerste vijf weken hebben ontdekt dat het ondernemerschap wat voor hen is. Want vluchtelingen moeten veel leren over financiën en marktkennis. "We zijn dan ook nog op zoek naar mensen uit het bedrijfsleven", laat Van Tilburg weten. 

Binnenkort presenteren de eerste vluchtelingen hun ideeën. "Het is heel boeiend om te zien hoe ze zich presenteren en welke ideeën ze hebben. Die avonden waarop vluchtelingen zich presenteren zijn voor mensen die daar benieuwd naar zijn." Mensen die geld willen steken in de plannen van vluchtelingen.

Meer over dit onderwerp:
UT Enschede vluchtelingen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren