nieuws

Onafhankelijk onderzoek hoofdpijndossiers Staphorst uiterst onzeker

Het is allerminst zeker of er een extern onafhankelijk onderzoek komt naar diverse hoofdpijndossiers ruimtelijke ordening in Staphorst. Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen het krediet van 68.500 euro dat nodig is, terwijl de raad voor de vakantie met één stem verschil instemde met het onderzoek.
Staphorst kampt al jaren met hoofdpijndossiers van burgers die strijden tegen de gemeente. Het gaat om ruimtelijke ordeningszaken als bestemmingsplannen of bouwvergunningen. Het zorgt voor talloze rechtszaken, bedreigingen van collegeleden, boze correspondentie, een verziekte sfeer en veel juridische kosten. De gemeente krijgt het maar niet opgelost.

Voorstel SGP

Voor de vakantie stemde de raad met één stem verschil in met een voorstel van de SGP om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar ten minste twee hoofdpijndossiers, maar dat kwam doordat twee tegenstemmers afwezig waren. Waren zij er wel geweest, dan was het voorstel gestrand.
Een dergelijk onderzoek ligt uiterst gevoelig. Niettemin haalde het voorstel het en nu moet de raad geld beschikbaar stellen om onderzoekers die al gevonden zijn aan het werk te zetten. Maandagavond presenteerden de onderzoekers zich tijdens een besloten bijeenkomst aan de gemeenteraad.

Wie zijn er tegen?

Het CDA, drie van de vier ChristenUnie-leden, Liberaal Netwerk en Gemeentebelangen zijn tegen, acht stemmen. De tegenstanders vinden dat het onderzoek nodeloos verwachtingen wekt. De SGP, de PvdA en de fractievoorzitter van de ChristenUnie, Dik Vedder, zijn voor: zeven stemmen. Zij vinden dat er lering getrokken moet worden uit fouten die mogelijk gemaakt zijn, zonder dat je verwachtingen wekt. Het onderzoek is in hun ogen ook niet bedoeld om de zaken op te lossen.
Er ligt een geldig raadsbesluit om het onderzoek naar het samenspel van raad, college en ambtelijke organisatie rond de zaken waarbij de gemeente en inwoners een conflict hebben, uit te voeren, maar de tegenstanders zijn vooralsnog niet van plan om ook de 68.500 euro beschikbaar te stellen. Als iedereen er is, zijn de tegenstemmers met een verschil in de meerderheid.

Definitief besluit

Op 25 oktober neemt de raad een definitief besluit. De kans is groot dat Staphorst wel besluit een onderzoek te houden, maar vervolgens geen geld geeft voor de uitvoering daarvan, waardoor het onderzoek er niet komt: een kolderieke situatie.
Voorstander Dik Vedder vindt dat zijn collega’s over hun schaduw heen moeten springen. “Soms moet je wat doen, wat je eigenlijk niet wilt, maar ja, er ligt een democratisch besluit om dit te doen”, aldus de ChristenUnie-voorman.
Het CDA wil er wel één dossier uitlichten en dat doorspitten om te kijken of de raad er lering uit kan trekken, maar of dat kans van slagen heeft, is de grote vraag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.