nieuws

Politie noemt aanpak 'loser-clowns' een verantwoordelijkheid van ons allemaal

Politie pakt 'loser-clowns' aan
Politie pakt 'loser-clowns' aan
De aanpak van horrorclowns, of loser-clowns zoals de politie ze in een verklaring noemt, is een 'verantwoordelijkheid voor ons allemaal'. De politie noemt de personen die, verkleed als enge clown, anderen de stuipen op het lijf jagen 'puberaal en vooral heel sneu'.
Het fenomeen komt in onder meer de Verenigde Staten al langer voor. Nietsvermoedende mensen die de stuipen op het lijf gejaagd wordt door mensen met een masker of eng geschminkt gezicht. Ook in Overijssel zijn inmiddels meldingen van clowns die op bijzondere tijden gespot zijn.

Samenleving moet verantwoordelijkheid nemen

"Daar is niets leuks en stoers aan", zegt de politie. "We vinden het puberaal en vooral heel sneu. Dat moet stoppen want de impact is groot, maar daar hebben we als samenleving samen een rol in."
Volgens de politie is het een onderwerp waar iedereen een verantwoordelijkheid in heeft. "Ouders, opvoeders, scholen, verenigingen, vrienden. Als je weet dat iemand zich zo puberaal en sneu gedraagt, dan spreek je hem of haar toch zeker aan?"

Optreden als het uit de hand loopt

Als er excessen voorkomen en bij aangiftes zal opgetreden worden. Zo kan een 'grap' uitmonden in een politie-onderzoek, met alle gevolgen van dien, waarschuwt de politie.
"We weten dat de spanning vooral ligt in de aandacht die dit krijgt. Over aandacht op TV, radio, social media en in kranten, kunnen deze types opscheppen. Daar ligt dus een ook een grote verantwoordelijkheid voor de media." Publicaties en aandacht kunnen andere acties uitlokken, aldus de politie.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.