nieuws

Voetbalclub Vogido uit Enschede haalt pupillen per direct van kunstgras af

Vogido haalt e-tjes en f-tjes van het kunstgras af
Vogido haalt e-tjes en f-tjes van het kunstgras af © RTV Oost / Emiel Geerding
Voetbalclub Vogido in Enschede haalt de F- en E-pupillen per direct van het kunstgras af. Ook keepers trainen voorlopig niet meer op de kunstgrasvelden.
Aanleiding is de discussie die ontstond na een uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's van spelen op kunstgrasvelden. HHC Hardenberg besloot eerder al om de keepers niet meer te laten trainen op kunstgras.
"Hoewel we als bestuur eerder het standpunt hadden ingenomen waarmee we het advies van de KNVB en de RIVM volgden om de wedstrijden en trainingen door te laten gaan, hebben we na beraad dit standpunt herzien en zullen we voor zover mogelijk de grootste risicogroepen voorlopig niet meer indelen op de kunstgrasvelden", laat het bestuur van Vogido op haar website weten.

'Gewoon' gras

Zowel de trainingen als de wedstrijden van de E- en F-pupillen worden voorlopig afgewerkt op gras. Ook de trainingen van keepers worden zoveel mogelijk op gras gehouden. 
Dat betekent wel dat oudere jeugd misschien vaker op kunstgras moet spelen. "We hopen dat er begrip is voor het feit dat we ervoor hebben gekozen om voor deze jongste spelers en speelsters de mogelijke risico's te beperken."

Werkgroep

De Enschedese voetbalclub heeft ook een werkgroep samengesteld met een aantal ouders om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de club. Ook wordt er gekeken naar wat er nog meer gedaan kan worden 'om zo snel mogelijk tot een voor iedereen acceptabele oplossing te komen'.
Zembla
Na een uitzending van Zembla ontstond er grote onrust over het spelen op kunstgras. In de uitzending stellen wetenschappers dat de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels onvoldoende zijn onderzocht door het RIVM, terwijl de korrels kankerverwekkende stoffen bevatten.
Voor de meeste clubs in Overijssel was het niet direct een reden om niet meer te spelen op kunstgras.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.