nieuws

Gemeente Kampen waarschuwt voor kunstgras bij kinderdagverblijven

Peuters in Kampen moeten de kunstgrasvelden mijden
Peuters in Kampen moeten de kunstgrasvelden mijden
De gemeente Kampen kijkt niet alleen naar de gevaren van rubberen kunstgraskorrels bij sportclubs maar waarschuwt ook naastgelegen kinderdagverblijven. Directies van de kinderdagverblijven en ouders wordt geadviseerd om peuters voorlopig niet op het kunstgras te laten spelen.Â
"We merken dat er veel vragen van ouders binnenkomen over het gevaar", zegt een woordvoerder van de gemeente Kampen. Ook gisteravond werd er tijdens de raadsvergadering weer over het onderwerp gesproken. Wethouder Martin Ekker beloofde de raad om zo snel mogelijk te praten met de kinderdagverblijven die vlak naast sportclubs zijn gehuisvest.

Voor welke kinderen geldt het advies?

Volgens de woordvoerder gaat er speciale aandacht uit naar de groep 0-4 jaar: "Bij die jonge kinderen is de kans groter dan ze die korrels in hun mond stoppen als ze bij zo'n kunstgrasveld zijn. Dit advies is dan ook gericht op de ouders van deze jonge kinderen."

Wat is het vervolg?

De gemeente houdt het voorlopig bij een advies: "Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en wachten verder het onderzoek af. We hebben met alle sportverenigingen die een kunstgrasveld hebben contact gezocht."
Kampen beschikt over vijftien kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubbergranulaat; korrels die mogelijk kankerverwekkend zijn. Die velden liggen niet alleen bij sportclubs maar ook in de wijken.

Zembla

Vorige week werd in het televisieprogramma Zembla getwijfeld over het onderzoek dat het RIVM had gedaan naar de gevaren van het kunstgras.
Voetbalbond KNVB heeft aangegeven geen extra maatregelen te nemen op basis van de Zembla-uitzending. Zij wachten het nieuwe onderzoek van het RIVM af. Eerder vandaag besloot voetbalclub Vogido in Enschede de trainingen van alle F- en E-pupillen op het kunstgras te cancelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.