nieuws

Rechtbank kritisch op Openbaar Ministerie tijdens rechtszaak beslaglegging auto's

Beslag op auto's Lenferink blijft staan
Beslag op auto's Lenferink blijft staan
Wie kaatst kan de bal terugverwachten. Het lijkt van toepassing op de rechtszaak waarin de Almelose autohandelaar Lenferink vraagt om opheffing van het beslag dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft gelegd op 137 auto's.
De rechtszaak werd enkele weken geleden vertraagd, omdat het OM de rechtbank wraakte. Het OM was van mening dat de rechtbank bij het bepalen van een zittingsdatum te weinig rekening hield met de belangen van het openbaar ministerie. Het wrakingsverzoek werd afgewezen.
Vanmiddag kon de rechtszitting doorgaan en verwees de rechtbank op subtiele wijze naar de wrakingspoging. Toen de officier van justitie op een vraag van de rechter geen antwoord kon geven reageerde de rechter geprikkeld.
"Eerst wraakt het OM de rechters omdat alleen een ter zake deskundige officier van justitie de zaak kan doen, maar als de rechtbank een vraag stelt, zegt u 'ik weet het niet?'"

Opheffing beslag
Tijdens de zitting vroeg autohandelaar Lenferink om opheffing van het beslag op 137 auto's. Die voertuigen zijn in beslag genomen bij een garagebedrijf waarvan de eigenaar geldt als hoofdverdachte in een drugsonderzoek.
Het pand waarin de hoofdverdachte zijn garagebedrijf had, is eigendom van autohandelaar/vastgoedinvesteerder Lenferink. Die heeft bijna een half miljoen euro uitgeleend aan de verdachte drugshandelaar, met als onderpand de handelsvoorraad auto's. Lenferink zegt dat hij vaker geld uitleent aan ondernemers en dat hij niets met de vermeende criminele activiteiten te maken heeft. 
Volgens het OM zijn de auto's gekocht met crimineel geld en mogen ze niet terug. De rechtbank doet over maximaal twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.