nieuws

Ambtenaren Enschede al jaren op hoogte van lekkages bij zoutwinning, wethouder wist van niks

Zouthuisje / zoutcaverne
Zouthuisje / zoutcaverne
Wethouder Hans van Agteren van de gemeente Enschede hoorde op 23 juni voor het eerst van AkzoNobel over de problemen met verontreinigingen bij zoutwinning. Maar zijn ambtenaren waren al sinds 2012 in gesprek met AkzoNobel over de aanpak van olie- en zoutverontreinigingen. Dat schrijft Tubantia.
"Ik schrok eerst. ‘Toch niet bij de ondergrondse opslag?’, vroeg ik. Ik wist tot dat moment niet eens dat bij de zoutwinning ook diesel werd gebruikt", zegt Van Agteren in de krant. 

Ambtelijk niveau

De gemeenten Enschede en Hengelo gingen akkoord met een zogenoemd ‘chlorideplan’. Van Agteren was niet op de hoogte en ook zijn Hengelose collega-wethouder wist van niets.
"De gesprekken waren op ambtelijk niveau", zegt Van Agteren. "Ik ken dat chlorideplan niet, weet niet waar het over gaat en het is ook niet aan mij voorgelegd. Of het aan de wethouder had moeten worden voorgelegd? Dat wordt intern nog besproken. Het is nog geen uitgemaakte zaak."

Wethouder is volgend

Groot nadeel is volgens Van Agteren dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het bevoegd gezag is. "Wij zijn volgend. Ook in de communicatie", stelt de wethouder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.