nieuws

E-health rukt steeds verder op, zorg op afstand door digitalisering

Een appje sturen naar de dokter. Thuis je eigen hartfilmpje maken en doorsturen naar de cardioloog. En dermatologen die op basis van foto's van huidaandoeningen een diagnose stellen. Het wordt allemaal steeds normaler en we noemen het e-health; zorg op afstand door digitalisering.
De keerzijde van deze vorm van zorg zou kunnen zijn dat het fysieke contact tussen patiënt en arts afneemt. Maar niet iedereen vindt dat erg.
Els Dornseiffen is geboren met een hartafwijking. Als kind is ze daaraan geopereerd, maar haar hart blijft kwetsbaar voor problemen.
Om niet telkens naar het ziekenhuis te moeten, maakt ze nu thuis haar eigen hartfilmpjes. Die stuurt ze daar naar haar cardioloog. Die beoordeelt ze. Mocht er iets mis mee zijn, dan kan ze direct bij de arts terecht.
Het programma om op deze manier je hartslag te meten is ontwikkeld door het bedrijf Livv Mobile Health, in samenwerking met cardiologen

Health Innovation Park Zwolle

Technisch is er heel veel mogelijk. Maar niet elke elektronische vervanging van zorg is even succesvol. Het Health Innovation Park in Zwolle is een samenwerking van onder meer bedrijven, de Isala en verzekeraars. Hier onderzoeken ze wat echt werkt

App Beter Dichtbij Hardenberg

Praten met je arts via de app. Ook dat is een e-health toepassing die oprukt. Je hoeft dan niet bij de telefoon te wachten tot de dokter belt met de uitslag van een onderzoek.
Het ziekenhuis in Hardenberg is begonnen met een proef om op deze manier contact te houden met patiënten. Dat doen ze met de app Beter Dichtbij.
De app is geen vervanging voor een vertrouwelijk spreekkamer gesprek. Wel voor korte vervolgvragen of het doorgeven van uitslagen van onderzoeken. 
Foto's huidaandoeningen 
De dermatologen van de Isala werken al jaren met E-health toepassingen. Elke dag bekijken ze met elkaar foto's van huidaandoeningen die door huisartsen zijn ingestuurd. De patiënt zelf zien ze niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.