nieuws

Boer Geert uit Holten wil actie van staatssecretaris Van Dam

Boer Geert Stevens uit Holten vraagt met een video op Twitter om duidelijkheid over het fosfaatrechtenstelsel, een overeenstemming die er toe moet leiden dat de in Nederland geproduceerde hoeveelheid fosfaat, een bestandsdeel van mest, weer onder het Europese maximum komt.
Als het plan er doorkomt krijgen melkveebedrijven per 1 januari 2017 een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend op basis van het aantal gehouden op koeien op 2 juli 2015, de datum waarom het fosfaatstelsel werd aangekondigd. 
De totale hoeveelheid rechten die op deze manier wordt toebedeeld is echter te groot om de fosfaatproductie weer onder de Europese norm te brengen. Daarom is het inkrimpen van de melkveestapel via de fosfaatrechten onvermijdelijk, dat stelt staatssecretaris Martijn van Dam. 

Onduidelijkheid

Maar voor de boeren is er nog veel onduidelijk. Zolang die onduidelijkheid heerst kunnen boeren niet verder met de ontwikkeling van hun bedrijf.
Boer Stevens weet al dat de nieuwe wet pijn gaat doen, maar wil niet langer aan het lijntje gehouden worden. "Wij zijn met ons hele gezin afhankelijk van ons bedrijf," aldus Stevens. "Als we geen mogelijkheden krijgen ons blijvend te ontwikkelen, kan ik er beter mee stoppen."

Aandacht voor problemen

Reden voor Geert om een oproep te plaatsen op Twitter gericht aan de staatssecretaris. De boer roept zijn volgers op om zelf de camera te pakken en ook een video over het probleem te maken. 
Inmiddels heeft Van Dam gereageerd op de oproep. Hij bedankt Geert voor de video en zegt dat er op Economische Zaken keihard gewerkt wordt. "Voor succes in Brussel moeten we, sector en overheid, samen optrekken", sluit hij zijn tweet af. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.