Saxion Hogeschool geeft examenvragen cadeau om tentamenfraude tegen te gaan

Saxion Hogeschool geeft examenvragen cadeau aan studenten om op die manier tentamenfraude tegen te gaan.

Duizenden toetsvragen worden online gezet. Studenten kunnen in een database daar ook mee oefenen. De onderwijsinstelling denkt dat op deze manier geen toetsen meer worden gestolen. Het systeem moet eind dit jaar worden ingevoerd.

'Sowieso gewenste kennis opgedaan'

Volgens de initiatiefnemers gaat het om zoveel vragen dat studenten deze onmogelijk allemaal uit hun hoofd kunnen leren. Al zou iemand het lukken om de duizenden vragen stuk voor stuk uit het hoofd te leren dan is daarmee ook niets mis, aldus Saxion. De student heeft dan precies de gewenste kennis opgedaan. 

Behalve Saxion voeren ook de Haagse Hogeschool en de Hogescholen van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam het systeem in. In 2015 was er tentamenfraude bij Hogechool Saxion.

Eerder tentamenfraude bij Saxion Hogeschool

In april had een student van de academie Bestuur, Recht en Ruimte een tentamen doorgestuurd naar andere mensen van zijn opleiding. De zaak werd ontdekt voordat het tentamen was afgenomen. 200 studenten moesten toen hun tentamen overdoen. 

Saxion Hogeschool is initiatiefnemer van dit nieuwe systeem. De hogeschool hoopt dat zich meer onderwijsinstellingen aansluiten, maar niet iedereen is enthousiast, aldus de bedenker van het systeem: Bert Velt. Hij is verantwoordelijk voor het toetsbeleid van de Hogeschool. 

Deel dit artikel:

Reageren