nieuws

Boer Geert Stevens voert actie voor duidelijk mestbeleid

Boer Geert Stevens uit Holten is het helemaal zat. samen met collega-melkveehouder Geertjan Kloosterboer is hij een actie gestart. Doel: meer duidelijkheid van staatssecretaris Martin van Dam te krijgen over het toekomstige mestbeleid. En dus besloot hij  - strijdvaardig -  zijn laarzen naar Van Dam te sturen.
De melkveehouders weten al langer dat de eisen voor fosfaten (die in mest zitten) moeten worden aangescherpt. Nederlandse boeren produceren teveel mest. In 2015 gaven ze  hun akkoord aan staatssecretaris Van Dam om de mestwetgeving aan te passen. Maar tot op heden is Van Dam daar niet in geslaagd: de mestwetgeving is niet aangescherpt en Nederland overschrijdt nog steeds de maximaal toegestane hoeveelheid fosfaten.

Voordeel

Zijn de boeren dan niet blij met uitstel van strengere regelgeving?  Stevens: "Nee, helemaal niet. Dat we terug moeten met de hoeveelheid mest weten we al langer. Maar uitstel brengt als grote risico met zich mee dat we onze derogatie kwijtraken, dus onze voordeelpositie ten opzichte van andere Europese landen. Wij hebben die positie verworven, juist omdat we goed omgaan met zaken als duurzaamheid, landschap, productie, etc. We zijn zeg maar het beste jongetje van de klas en daar zijn we trots op. Als we teveel fosfaten blijven afzetten, wordt ons die voorrangspositie wellicht ontnomen. En dan zijn de gevolgen desastreus. Dan moet naar schatting één derde van de veestapel in Nederland verdwijnen."

Filmpje

En dus vonden de boeren en tevens LTO-bestuurders Stevens en Kloosterboer het hoog tijd voor actie. Stevens maakte een filmpje en plaatste het op sociale media. Daarin spreekt hij direct de staatssecretaris aan en trekt hij zijn laarzen uit, om ze naar hem op te sturen.  Het leverde hem veel reacties op: "Allemaal mooie reacties, mensen hebben alle begrip voor onze actie." 

Vervolg

Maar wat levert het op? De boeren zeggen dat ze - hoe dan ook - hun actie vervolg geven. "Als Van Dam niets doet, gaan we letterlijk verhaal bij hem halen in Den Haag. We laten het er niet bij zitten. Daarvoor zijn de belangen te groot. De toekomst van onze bedrijven en onze gezinnen staat op het spel."

Annie Schreijer

De grote beslissingen over landbouw worden toch in Brussel genomen? Kan Europarlementariër Annie Schreijer dan niets voor jullie betekenen? "Nou, waar Annie kan steunt ze ons. Maar dit moet toch echt in de Tweede Kamer worden beslist. Dus daar richten wij onze pijlen nu op."
Is het vak van boer nog wel leuk? Lachend: "Ja hoor. We zijn als boeren in de loop der jaren wel wat gewend: mestwetgeving, Natura2000, lage melkprijzen... We zijn strijdbaar. Ook nu laten we het er dus niet bij zitten. Daarvoor is ons vak, ons bedrijf en onze toekomst ons veel teveel waard!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.