nieuws

Reumapatiënte uit Borne rent, fiets en dipt in ijskoud water

Drie jaar geleden kon Marianne Peper uit Borne zichzelf niet eens aankleden. Zoveel pijn had ze door haar reuma. Maar afgelopen weekend deed ze in Uttendorf (Oostenrijk) mee met de Ice-4-life challenge. Ze rende, fietste, dipte in een ijskoud wak en huilde van trots.
"Sinds ik de Wim-Hof-Methode volg, heb ik minder pijn door mijn reuma." Ze stopte tegen advies in van haar reumatoloog met de medicatie. In plaats daarvan doet ze de specifieke ademhalingsoefeningen, meditatie en zit ze dagelijks in een bad vol ijs.

Minder pijn

"Ik ken mensen met multiple sclerose (MS), met de ziekte van Crohn, en ook andere reuma-patiënten die minder pijn ervaren als ze deze oefeningen doen. Wij zijn niet genezen, wij hebben alleen een betere kwaliteit van leven. Maar de arts kan mijn reuma ook niet genezen."

Eerste patiëntenonderzoek AMC

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam doet op dit moment als eerste onderzoek bij Bechterewpatiënten of de The Iceman-methode effect heeft. Peper heeft samen met Henk van den Bergh deze groep reuma-patiënten geleerd hoe zij de methode moeten toepassen.  

Ice-4-life

Met het Ice-4-life evenement wil men een brug slaan tussen de huidige medische wereld en de alternatieve geneeswijze. Peper hoopt dat het onderzoek baanbrekende resultaten oplevert. "Ik snap niet dat ze niet gewoon samen willen werken. Het lijkt soms wel dat geld verdienen aan pillen belangrijker is dan mijn kwaliteit van leven." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.