nieuws

50 plekken, 100 kunstenaars

Kunstmoment Diepenheim
Kunstmoment Diepenheim
Het is niet altijd eenvoudig om de opnames voor een uitzending te plannen. Helemaal als je of een BO-er wilt spreken of een hele groep mensen. Kunstenaars meestal in mijn geval. Bij Kunstmoment Diepenheim, waar het de komende twee weken feest is op bijna 50 plekken met werk van bijna 100 kunstenaars, was het een eitje. Ik hoefde zelf namelijk niets te doen. De begeesterde organisatoren van Kunstmoment Diepenheim, die het evenement ook al ruim 10 jaar organiseren, hebben me in de watten gelegd. Koffie met taart en een mooie route langs een aantal kunstenaars die meedoen aan Kunstmoment Diepenheim.
Nee, ik laat u niet alle 100 kunstenaars zien, da’s wat veel voor 20 minuten televisie. Het is een impressie van u zou kunnen overkomen. Een paar mooie ontmoetingen.
Met Wil Westerweel bijvoorbeeld, fotograaf. Ik ontmoette hem vorig jaar ergens op een werkelijk supersaaie kunstbeurs in Amsterdam. Daar kon Wil niks aan doen, hij maakte het goed. Ik vond zijn fotografie toen al prachtig. Hij stond al op mijn lijstje en nu kwam ik hem -weer onverwacht- tegen in een expositieruimte in hartje Diepenheim. Wil doorzoekt gebouwen, het liefst in Oost-Europa. Geen gewone, nee: oude en vervallen gebouwen, klaar voor sloop, of liever nog voor restauratie als het om erfgoed gaat. Hoe hij ze vind is me een raadsel, maar de foto’s die hij maakt zijn betoverend.
Dat geldt trouwens ook voor het werk van Joyce van Heek en Lara Vos. Twee stoere vrouwen die met stoere materialen werken en maar van oudsher vrouwelijke en mannelijke ambachten combineren. Joyce doet dat met dierenhuiden en Lara met koper. Grote stoere, toch aaibare werken levert dat op. Imposant hangen ze in de 8 meter hoge schuur van de boerderij van Jan-Willem. Een perfecte gastheer hoorde ik fluisteren. Dat Joyce en Lara samen exposeren is toeval. Ze kenden elkaar niet. Maar de chemie is prachtig. En ze geven zelfs op woensdag een workshop voor kinderen. Wat overigens veel meer kunstenaars doen de komende vakantie.
En die taart bij Janine Eshuis, met haar prachtige verzameling van strand, bos en natuur, waar ik me helemaal in kan verliezen… ach weet u wat: kijk zondag gewoon naar OverUIT de Kunst, pak kinderen, vrienden en familie in arm, neem dan de auto of de fiets naar Diepenheim, haal een boekje bij Herberg de Pol of het Pand van Janna en zoek ‘de sporen in de tijd’. Of kijk eerst even op www.kunstmomentdiepenheim.nl. Vanaf 13 oktober tot en met 23 oktober. Elf dagen lang.
Inga Tjapkes
OverUIT de Kunst zie je zondag 16 oktober bij TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20, 20.20 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.