nieuws

Seniorenwoningen in Enschede voortaan voor alle leeftijden; CDA bezorgd over Lonneker

Domijn schaft seniorenlabel af, CDA maakt zich zorgen
Domijn schaft seniorenlabel af, CDA maakt zich zorgen
Woningcorporatie Domijn schaft het seniorenlabel af voor 31 complexen in Enschede. Dit betekent dat vanaf dat moment de woningen toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden. Het CDA maakt zich zorgen over het dorp Lonneker na verontrustende berichten van ouderen.
"Wij schaffen het seniorenlabel af omdat wij vinden dat iedereen mag wonen waar hij of zij wil. Ook zien wij dat de belangstelling voor een seniorenwoning afneemt. De bewoners van de woningen waar het label afgeschaft wordt, hebben allemaal een brief ontvangen. Daarnaast konden zij deze week tijdens verschillende bijeenkomsten hun vragen stellen", laat de woningcorporatie weten op haar website.
Voor de huidige bewoners verandert er niets.

Verhuur

Met het afschaffen van het seniorenlabel wil Domijn de leegstand in de complexen tegengaan. “Het mes snijdt aan twee kanten: wij vinden dat mensen mogen wonen waar zij willen. Dit is in Nederland ook bij wet geregeld: de wet van vrije vestiging. Wij ondersteunen dit van harte en willen mensen niet op basis van leeftijd een voorkeursbehandeling geven", vertelt Erna Kamphuis van Domijn.
"Daarnaast merken wij dat de belangstelling van senioren voor een seniorenwoning in Enschede afneemt. Hierdoor komen woningen langer leeg te staan. Door het afschaffen van het seniorenlabel kunnen we de woningen in Enschede gemakkelijker verhuren. Dit zien wij ook in Haaksbergen, waar het label sinds 1 januari 2016 is afgeschaft.”

Uitzonderingen

Volgens de corporatie zijn enkele complexen erg in trek bij senioren met een relatief hoge leeftijd. Die complexen blijven de komende jaren dan ook vrij voor senioren. De leeftijd voor nieuwe bewoners wordt wel verhoogd naar 65 jaar.

CDA bezorgd

Het CDA maakt zich zorgen over het dorp Lonneker. "Natuurlijk hebben we er begrip voor dat een ieder kans moet hebben op een goede woning. Maar juist deze doelgroep, die zijn steentje bij heeft gedragen aan de samenleving, verdient een uitzonderlijke voorkeursbehandeling. Ook zou het karakter van Lonneker ernstig worden aangetast door deze voorgenomen afschaffing van doelgroep bestemming", laat Wim Wijfjes van het CDA weten.
"Dat Lonneker een dorp is dat zijn ouderen een juiste plaats in zijn gemeenschap gunt, is ons allen bekend. Dat deze woningen juist voor deze doelgroep op deze plek zijn gebouwd, is een feit. Dat de vraag naar deze woningen door deze doelgroep groot is, is ook een feit. Dat er geen leegstand voorkomt in deze buurt is ook realiteit."
Wijfjes wil van het college weten of het op de hoogte was van het afschaffen van het seniorenlabel en of het actie gaat ondernemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.