nieuws

Groningse professor denkt dat Overijssel niet kansloos is in zaak tegen NAM

Pijpleidingen van de NAM in Twente gerepareerd
Pijpleidingen van de NAM in Twente gerepareerd
"Ik denk dat de provincie Overijssel en de Stichting Stop Afvalwater Twente niet kansloos zijn in de zaak die zij hebben aangespannen tegen de NAM." Dat zegt Hans Vedder, hoogleraar recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De zaak dient vanmiddag voor de rechtbank in Zwolle.Â
De inzet van de voorlopige voorziening is te voorkomen dat de NAM opnieuw start met het lozen van productiewater in lege aardgasvelden onder Noordoost-Twente. 

Mogelijke gevolgen

Zowel de provincie als enkele gemeenten willen dat eerst de uitslag van nieuw onderzoek wordt afgewacht. Dat onderzoek moet aangeven wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Vedder: "In deze zaak gaat het om het voorzorgsbeginsel. Dat betekent dat alleen dingen mogen worden gedaan, als dat veilig is."

Veiligheid wordt betwist

Juist die veiligheid wordt nu betwist. Waar het ministerie van Economische Zaken en de NAM onderzoeken presenteren die laten zien dat het veilig is, komen de tegenstanders met rapporten die het tegendeel bewijzen. Volgens professor Vedder kan de rechter zijn oordeel opschorten en besluiten een derde in te schakelen die onafhankelijk onderzoek doet.
"Al die onderzoeken zijn wetenschappelijk. Maar naarmate we verder in de tijd komen, zal de wetenschap ook weer met nieuwe kennis komen. Honderd procent zekerheid krijgen we echter nooit."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.