nieuws

Machinisten en conducteurs stappen niet over van de NS naar Syntus

"We stappen niet over voor een reep chocolade." Met die beeldende vergelijking geeft CNV bestuurder Peper aan dat er geen machinisten en conducteurs zijn die voor de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede willen overstappen van de treinen van de NS op de treinen van Syntus.
Gisteravond waren er informatiebijeenkomsten met circa honderd betrokken NS-personeelsleden over een eventuele overstap. Allen wilden bij de NS blijven waar ze een baangarantie hebben.

'Snel arbeidsvoorwaarden verbeteren'

Syntus neemt de twee trajecten volgend jaar over van de NS en heeft personeel nodig. Volgens de vakbondsbestuurder moet Syntus snel iets doen aan de arbeidsvoorwaarden om personeel van de NS aan te trekken.
Bij Syntus komt het personeel op een bepaald traject te werken in plaats van op meer trajecten zoals bij de NS. Volgens de Peper willen veel machinisten en conducteurs geen 'rondje om de kerk'.

Salaris en veiligheidsmaatregelen

Daarnaast betaalt Syntus minder salaris en worden er minder zogenoemde sociale veiligheidsmaatregelen getroffen zoals extra personeel in de avonduren.
De vakbondsbestuurder waarschuwt Syntus dat het gekwalificeerde machinisten tekort komt als er niet iets wordt gedaan aan de arbeidsvoorwaarden. Het is kort dag om aan genoeg opgeleide en ervaren treinmachinisten te komen, zegt Peper.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.