nieuws

Gemiddeld één kind per klas wordt mishandeld

Drie procent van alle kinderen in Nederland wordt mishandeld. Dat is gemiddeld in elke klas een kind. Daarom wordt er tijdens deze week van de mishandeling openheid gevraagd bij mensen die mishandeling zien of meemaken.
Tonnie Buitink uit Enschede heeft meer dan 50 jaar een groot geheim met zich meegedragen. "Ik was 13 toen het begon. Ik ging naar het klooster in Etten-Leur om tot broeder opgeleid te worden. Maar na twee en een half jaar misbruik ben ik weggegaan en nooit meer teruggegaan." Hij weet als geen ander hoe het je leven beïnvloedt als er niet over gesproken wordt. 

Zorgen uiten

"Erover praten en je zorgen uiten is het belangrijkste wat je als omstander kunt doen", vertelt gedragsdeskundige Emmy Stamsnieder van Jarabee. "Iemand die het hoort of ziet, kan altijd bellen met 'Veilig thuis' (0800-2000) en advies vragen. Veel mensen die met kinderen werken hebben wel zo'n onderbuikgevoel. Dat mag geuit worden, als je erbij vertelt dat je je zorgen maakt om het kind." 

Praten lucht op

"Ik heb altijd gedacht dat mijn moeder het niet wist", vervolgt Tonnie. "Ik wilde het pas vertellen als zij er niet meer was. Maar toen ik het vier jaar geleden wel vertelde, bleek dat zij het altijd geweten had. Ik was nog nooit zo blij dat mijn moeder het wist en dat het geen geheim meer hoefde te zijn." 

Nieuwe campagne

Om het taboe te doorbreken, heeft het ministerie een nieuwe televisiecampagne gestart. Daarin wordt omstanders gevraagd om niet stil te blijven, maar hulp in te schakelen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.