nieuws

Blinden en slechtzienden zetten hun beperking op het menu in Zwolle

Uit eten gaan of iets drinken buiten de deur: voor iemand die minder goed of niet kan zien is dat net zo belangrijk als voor ieder ander, maar wel een stuk lastiger. Op de Internationale Dag van de Witte Stok vandaag zetten blinden en slechtzienden hun beperking daarom letterlijk op het menu.
De rollen zijn voor één keer omgedraaid: niet de gasten, maar de eigenaar van restaurant Villa Suikerberg in Zwolle krijgt een menukaart uitgereikt. "Op die menukaart staan tips om toegankelijk te worden of te blijven voor mensen met een visuele beperking", legt Marga Zwanenburg, coördinator van de Oogvereniging locatie Overijssel, uit.

Betere verlichting

"Voor ons is het namelijk fijn als er bij het uitgaan aan een paar dingen wordt voldaan", zegt Zwanenburg, die zelf ook de beperking heeft. "Een voorbeeld is om ervoor te zorgen dat wij de menukaart beter kunnen lezen. Het is fijn als de bediening daarbij wil helpen, of dat het restaurant een plek heeft die beter verlicht is."
"Maar ook is het fijn als er op de website staat hoe het restaurant te bereiken is. Aan de locatie van het pand kan een restauranthouder niets doen, maar hij kan wel uitleggen hoe je er goed kunt komen."

Onwetendheid

Dat die dingen vaak niet goed geregeld zijn, heeft volgens Zwanenburg niet te maken met onwil, maar met onwetendheid. "Er komt nou eenmaal niet iedere week een blinde of slechtziende in je restaurant. Ik woon zelf in Zwolle en als ik vraag of mensen willen helpen, dan willen ze dat altijd."
De menukaart wordt in Zwolle officieel uitgereikt en verspreid naar horecagelegenheden in heel Nederland. Wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle is ook bij de uitreiking aanwezig. "Want er ligt ook een taak bij de gemeente om de toegankelijkheid van horecagelegenheden te verbeteren", stelt Zwanenburg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.