nieuws

Kans op overleving bij hartstilstand meer dan verdubbeld; Hartstichting deed onderzoek in Twente

AED / defibrillator
AED / defibrillator © RTV Oost / Rogier van den Berg
De kans om een hartstilstand te overleven is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting in zes regio's in Nederland, waaronder de regio Twente. Midden jaren negentig was de kans op overleving nog 9 procent, maar dat percentage is nu gestegen naar 23.
Een van de belangrijkste redenen waardoor mensen een hartstilstand vaker overleven, is door de toegenomen hoeveelheid AED's in de regio. Ook zijn steeds meer mensen burgerhulpverlener en beginnen omstanders vaker zelf met reanimeren.

Veel patiënten oudere mannen

Het onderzoek door de Hartstichting richt zich op reanimaties buiten het ziekenhuis. In Twente worden deze meldingen sinds 2010 geregistreerd. De gemiddelde leeftijd van de gereanimeerde patiënten in Twente is 65 jaar. Daarvan is een ruime meerderheid man, namelijk 70 procent. Veel reanimaties in Twente vonden plaats in of om het woonhuis (72 procent).
Vier van de vijf reanimaties worden bij een 112-melding al gestart voordat de ambulance aanwezig is. In ongeveer de helft van die gevallen werd daarbij ook een AED gebruikt. Na de 112-melding duurt het in Twente een kleine 8 minuten voordat het ambulancepersoneel aanwezig is om de reanimatie te starten of over te nemen.

Reanimatie met een AED

Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Wanneer de hoeveelheid reanimaties waarbij de eerste schok van een AED binnen 6 minuten toegediend kon worden met elkaar worden vergeleken, ligt het percentage succesvolle reanimaties in Twente een stuk hoger dan in een gebied als Noord-Holland: 21 procent tegenover 14.
Een mogelijke verklaring hiervoor kan volgens de Hartstichting zijn dat er in Twente vaker een 'snelle' lokale AED wordt aangesloten. Maar het kan ook zijn dat er geen AED wordt aangesloten en er gewacht moet worden op het ambulancepersoneel van het toedienen van de eerste schok.

AED's in Overijssel

Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat er in de hele provincie Overijssel 1711 AED's in de database van het Rode Kruis geregistreerd staan. Landelijk zijn dat er bijna 27.000, maar dat is slechts een kwart van het totale aantal apparaten dat in omloop is. Fabrikanten schatten dat aantal namelijk tussen de 80.000 en 100.000. 
En net zoals uit de landelijke cijfers blijkt dat ook in Overijssel slechts de helft van de AED's 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is: 827. De andere helft is niet goed te vinden of alleen beschikbaar tijdens de openingstijden van het gebouw waarin het apparaat hangt.

Onderzoek naar stijgende overleving

Het vandaag uitgekomen rapport 'Reanimatie in Nederland' bevat een bundeling van onderzoeken op het gebied van reanimatie. Een van de onderzoeken heeft betrekking op de stijgende overleving.
Naast Twente werd ook onderzoek gedaan in de regio's Gelderland-Zuid, Limburg, Utrecht, Breda en Noord-Holland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.