nieuws

Lage waterstand van de IJssel probleem voor de binnenvaart? Juist nu verdient een schipper goud geld

De binnenvaartschepen op de IJssel kunnen door de lage waterstand maar voor een derde deel beladen worden. Malaise in de binnenvaart, zou je denken. Maar niets is minder waar.
Rein Schut van schippersvereniging Schuttevaer legt uit: "Doordat we minder vracht mee kunnen nemen, moeten we vaker varen om dezelfde lading bij de klant te brengen. Dat kost de klant geld. Voor schippers die op losse basis werken is dit juist een goede tijd om veel geld te verdienen."

Drukker op Ijssel

Bijvoorbeeld bij Deventer is het is door de lage waterstand veel drukker op de IJssel dan normaal, zegt Schut. Allemaal schepen die niet tot het randje gevuld zijn, maar het laadruim slechts beperkt gevuld hebben.
Toch kleeft er ook voor de binnenvaartschippers een economisch risico aan de lage waterstanden. Als de kosten voor de klant oplopen, kan die kiezen voor vervoer per trein of per vrachtwagen. Veel lager hoeft de waterstand voor Schut dan ook niet. "Als het een beetje zo blijft is het leuk. Dan kunnen veel schippers het jaar goed afsluiten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.