nieuws

Inwoners van Borne willen zelf onderzoek doen naar fijnstof

Verkeer op de A1/A35 bij Borne
Verkeer op de A1/A35 bij Borne
Twee inwoners van Borne willen zelf de geluidsoverlast en luchtkwaliteit in Borne-West door autoverkeer meten. De twee zijn op zoek naar geld om het onderzoek te financieren.Â
De aanleg van de Zuidelijke Randweg om Borne is bijna afgerond. Een extra aanslag op de gezondheid van omwonenden, vrezen Bornenaren Roel Martens en Paul Cohn. 

Fijnstof en lawaai

Naast de Zuidelijke Randweg rijden er ook veel auto's dicht langs Borne over de A1/A35. Knooppunt Azelo wordt regelmatig genoemd als knelpunt. Niet alleen vanwege het fijnstof dat het autoverkeer met zich meebrengt maar ook vanwege geluidsoverlast. 
Ook over de Kluft, de Hosbekkeweg en de Oonksweg rijdt veel autoverkeer heen en weer tussen Zenderen en de snelweg. 
Als de Zuidelijke Randweg eenmaal geopend is, willen Roel Martens en Paul Cohn weten welke negatieve gevolgen dat extra heeft voor de bewoners van Borne-West. 

Test kost geld

Alleen zo'n test kost geld, En dat kan flink in de papieren lopen. "Een test die de gemeente heeft gedaan kostte zeventig- of tachtigduizend euro", aldus Martens. En over de uitkomst van die test was het duo allerminst tevreden. "Die test was niet goed. Er is op verkeerde plekken gemeten."
Bovendien moet de test een stuk goedkoper kunnen, denken Martens en Cohn die niet van plan zijn om een bureau in te huren, maar mogelijkheden onderzoeken om meetapparatuur in Duitsland te leasen. Ze willen de meetapparatuur zelf ophangen. Hoe hoog het kostenplaatje uitvalt, is nog niet duidelijk. 

Het leeft

Donderdag organiseert het duo een bijeenkomst in Borne om te onderzoeken of buurtbewoners ook graag zo'n test willen. "Hoe druk het gaat worden? Geen idee, maar we hopen op een grote opkomst. Het leeft wel in de buurt."
Martens en Cohn hopen dat de gemeente of de provincie bereid is de test te financieren. "Of door middel van crowdfunding", oppert Martens. 

Geluidswal goede optie

Overigens draait de meting die de twee inwoners van Borne willen doen niet alleen om fijnstof. Ook geluidsoverlast is een issue. "Bij de aanleg van de Zuidelijke Randweg zijn veel bomen langs de afslag Azelo gekapt. Dat verschil is duidelijk te merken. Daar wordt over geklaagd"
Oplossingen zijn daar wel voor te vinden. "Geluidswallen bijvoorbeeld. Er zijn ook geluidswallen die de hoeveel fijnstof kunnen terugdringen", oppert Martens een mogelijkheid waarmee direct twee vliegen in één klap worden geslagen.

Aan alle normen voldaan

De gemeente laat in een reactie weten dat vanuit het project Zuidelijke randweg is een bestemmingsplanprocedure afgerond. Daarvoor zijn alle reguliere onderzoeken gedaan, meldt de gemeente.
"De Raad van State heeft destijds op basis van een beroepsprocedure deze onderzoeken beoordeeld en gesteld dat alles onderzocht is wat nodig is en dat aan alle normen is voldaan."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.