nieuws

Besmeurde kunst voor Deventer schoongepoetst

Tientallen kunstwerken met een besmeurd oorlogsverleden worden de komende maanden schoongemaakt voor de tentoonstelling "Roofkunst' in de Deventer Bergkerk. Dat gebeurt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, RCE, in Rijswijk.Â
Het gaat om meer dan 30 werken, waarvan een groot deel al járen niet meer te zien is geweest voor het publiek.
Aan alle kunstwerken hangt een oorlogsverhaal. Veel zijn onder dwang verkocht, of geroofd van Joden. Naast de werken uit de Rijkscollectie, komt er ook kunst uit Nederlandse musea en privécollecties. De tentoonstelling start in mei. 

Vieze kunst

De restauraties worden uitgevoerd door Laura Ledwina. Zij onderwerpt de werken eerst aan een grondige inspectie, ondermeer bij UV-licht. Ze kan dan zien welke retouches er zijn uitgevoerd en of die dan óp of ónder een vernislaag zitten.
Veel werken bevatten voornamelijk oppervlaktevuil. Daar waar mogelijk worden retouches herstel of aangepast. "Ieder werk heeft iets anders nodig. Maar wat ze allemaal nodig hebben, is liefde", aldus de restaurator. "Het is heel fijn werk. Ik ben blij dat ik het mag doen."
Ondertussen gaat ze verder met het schoonmaken van een jachttafereel dat in bezit is geweest van de tweede man van het Duitse Rijk, Hermann Goering. Het wattenstaafje wordt vuilzwart.
"Dit schilderij is heel vies", zegt ze, niet alleen doelend op het oppervlaktevuil. Echter, het oorlogsverleden kan ze niet wegpoetsen. Bekijk bijgaande video van verslaggever Tom Meerbeek, om te zien hoe ze te werk gaat. 

Kunstcollege

Daarnaast een videocollege van kunsthistorica Damiet Schneeweisz. Zij vertelt de geschiedenis van het het werk 'Prediking van Johannes de Doper', een gigantische schildering van Werner van de Valckert.
Het kunstwerk is komend voorjaar te zien op de tentoonstelling in Deventer, maar er wordt gezocht naar nog een helft. Hoe dat zit? Bekijk het college.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.