nieuws

In Overijssel is slechts de helft van het aantal AED-apparaten altijd beschikbaar

In Overijssel is slechts de helft van het aantal apparaten dat wordt ingezet bij een hartstilstand, 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar.
Uit cijfers van het Rode Kruis blijken 1711 zogeheten AED's in de database geregistreerd te staan. 827 zijn er altijd beschikbaar. Het Rode Kruis luidt de noodklok.

Twente Hart Safe verontrust

Dat doet ook Twente Hart Safe uit Hengelo. Dit bedrijf verkoopt verschillende types AED-apparaten. Volgens woordvoerder Poort is het onverantwoord dat veel AED-apparaten niet 24/7 beschikbaar zijn. "Het stoort me vooral in het geval van openbare gebouwen zoals bij gemeenten. Hengelo is zo'n voorbeeld. Daar hangt het apparaat binnen in het stadhuis", aldus Poort.

'Hof van Twente wel goed voorbeeld'

Hij is wel te spreken over gemeenten als de Hof van Twente waar de apparatuur wel altijd beschikbaar is en ook in veel buurtschappen buiten hangt. Veel bedrijven en instellingen hangen de apparatuur binnen uit angst voor vandalisme en de hogere kosten in verband met verwarming van de apparatuur. 

AED hangt bij RTV Oost binnen

Eén van de bedrijven waarbij de apparatuur ook niet altijd beschikbaar is, is RTV Oost. De apparatuur hangt bij de receptie van de studio in Hengelo. Volgens manager Faciliteiten Jaap Hilbink een bewuste keuze. "Deze apparatuur is in eerste instantie bedoeld voor ons personeel en de gasten. Daarnaast kan het apparaat ook worden ingezet voor buitenstaanders. Wij zijn van 's morgens zes uur tot middernacht beschikbaar. De kans dat in de uren daartussen op dit bedrijventerrein mensen zijn met hartproblemen is heel erg klein"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.