nieuws

Overijsselse killerclowns op sociale media: zijn ze ook echt eng?

Maskers van horrorclowns
Maskers van horrorclowns
Killerclowns duiken de afgelopen dagen overal op. Ook op sociale media zijn veel killerclowns actief die zich specifiek koppelen aan steden en dorpen. Maar zijn die digitale clowns ook echt actief en eng?
RTV Oost begon een digitale zoektocht naar deze zelfbenoemde killerclowns en zag dat er aardig wat accounts actief zijn. 

Accounts voor steden en dorpen

Een zoekopdracht op het populaire, sociale medium Instagram met 'killerclown' laat alleen al in onze provincie zo'n 14 accounts zien. Allemaal verbonden aan een stad of dorp.
Veel van die accounts zijn verscholen achter een 'slot'. Je moet eerst toestemming vragen voor je kunt zien wat er gepost wordt. 

"Wie komt?"

Weinig van de Instagramaccounts zijn echt actief. De accounts die wel afbeeldingen of video's plaatsen, doen dat vaak met een foto van een bekende plek. Daarbij staat de mededeling dat ze daar op een bepaald tijdstip zullen zijn.
Zo zou maandagavond in het centrum van Hardenberg een clown te zien moeten zijn. Veel jongeren kwamen naar het beeld van de Klepperman.
Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk een clown is verschenen, maar het Instagramaccount waar de komst werd aangekondigd is inmiddels offline.
Ook de clown uit Deventer plaatst video's van zijn acties op Instagram. Dit account was gisteren nog wel actief. 

Inspiratie uit films en Google

Als we kijken naar de aankleding van de accounts valt één ding direct op: het lijkt allemaal erg op elkaar. 
De mini-serie It, gebaseerd op het boek van Stephen King, is een grote inspiratiebron zo blijkt. De profielfoto van bijna alle accounts laat een afbeelding van Pennywise the Dancing Clown zien, de angstaanjagende hoofdpersoon.
Ook de rest van de afbeeldingen die worden geplaatst lijken niet zelf gemaakt. Vooral de foto's uit een artikel van de Huffington Post zijn populair als bron en ook afbeeldingen van het Youtubekanaal DmPranksProductions verschijnen veel. 

Accounts wel populair

De berichten die de clowns posten kunnen rekenen op veel reacties. Het merendeel van de jongeren reageert positief op de berichten die toch vooral bedoeld zijn om mensen schrik aan te jagen. 
Dat veel mensen niet bang aangelegd zijn, is ook te zien aan de reacties van mensen die de clowns juist op willen zoeken.
Ze komen echter vaak van een koude kermis thuis: de clowns blijken niet op de afgesproken plekken te zijn. 

Over het hoogtepunt heen

Al met al is het aantal accounts van 'killerclowns' uit Overijssel aanzienlijk. Veel plaatsen hebben wel ergens op een sociaal medium een account. Maar de inhoud ervan is summier en slechts in een paar gevallen authentiek. 
De weinige accounts die echt actief zijn, hebben in de afgelopen dagen weinig of niets geplaatst. Het lijkt dus vooral een kortstondige hype te zijn, de activiteiten van de killerclowns op social media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.