nieuws

Verdachten in slavernijzaak Tubbergen blijven vast, zaak volgend jaar verder

Het echtpaar uit Tubbergen dat er van wordt verdacht acht jaar een man tegen zijn wil te hebben vastgehouden, blijft vastzitten. Dat heeft de rechter vanmorgen bepaald. Advocaten van de man en de vrouw hadden om schorsing van de voorlopige hechtenis gevraagd.
De rechter in Almelo ging niet in op het verzoek van de advocaten en besloot dat het stel dus vast blijft. Advocaten willen het slachtoffer horen en het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of er meerdere mensen als verdachte aangemerkt worden. Mogelijk een buurvrouw.
De rechtszaak gaat op 6 januari verder. 

Eis van twaalf jaar
De 58-jarige Arend B. en zijn 45-jarige vrouw Maria K. zouden het slachtoffer in 2007 van de straat hebben gehaald en hem zonder betaling aan het werk hebben gezet tot eind vorig jaar. 
Het Openbaar Ministerie verdenkt het echtpaar van mensenhandel, mishandeling en vrijheidsberoving. Daarop staan maximale straffen van twaalf jaar. 

Waarom voorlopige vrijlating?

"Mijn cliënt zit nu 3,5 maand vast", zegt advocaat Faassen over de mannelijke verdachte Arend B. Faassen gaf vanmorgen tijdens de rechtszaak aan dat het nog heel lang kan duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Faassen wil dat zijn cliënt de start van die zaak in vrijheid kan afwachten. 
Avocaat Wolting kwam voor haar cliënt, Maria K., met hetzelfde verzoek. Volgens Wolting ziet de reclassering mogelijkheden voor een schorsing van de voorlopige hechtenis. "Er zijn grote zorgen om de kinderen van het stel, minderjarig en meerderjarig", aldus de advocaat. 

Vrijlating niet uit te leggen

Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen het verzoek om het stel vrij te laten. Volgens Officier van Justitie Martens is de impact van de zaak groot en is het niet uit te leggen dat verdachten voorlopig worden vrijgelaten, omdat het slachtoffer zo lang is vastgehouden.
De Officier van Justitie noemde de zaak onder meer arbeidsuitbuiting. De strafeis voor een simpele versie van strafuitbuiting is 24 maanden. "Ik kan u verzekeren dat OM met een hogere eis komt dan die 24 maanden", aldus Officier van Justitie Martens.
Tijdens de zitting kwam nog ter sprake dat het echtpaar in het verleden mogelijk al eens iemand anders uitgebuit zou hebben. Het zou gaan om een jongeman, die heeft gezegd dat hij geen aangifte wil doen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.