nieuws

Ouders gehandicapt kind uit Nijverdal klagen artsen Almelo aan

Rechtbank
Rechtbank
De ouders van een tienjarig meisje uit Nijverdal zijn ervan overtuigd dat in het ziekenhuis in Almelo fouten zijn gemaakt bij en kort na haar geboorte in 2006, waardoor het meisje zwaar gehandicapt is geraakt.Â
Ze klaagden de gynaecoloog en de kinderarts die er destijds bij betrokken waren aan bij de medische tuchtrechter. De zaak diende dinsdag in Zwolle.

Zevende zwangerschap

Het was de zevende zwangerschap van de destijds 37-jarige moeder. Eerder kreeg ze, na ‘normale’ bevallingen, vier gezonden kinderen.
Het vijfde en zesde kind overleden rond de geboorte, doordat de placenta had losgelaten: de verlossingen gebeurde toen met de keizersnee.

Forse zwelling

Dit keer werd de bevalling ingeleid, waarna een moeizame kunstverlossing volgde. Aanvankelijk met de vacuümpomp, maar toen de nap daarvan losschoot met behulp van een verlostang.
Het pasgeboren meisje leek een goede start te maken, ondanks een forse zwelling op het achterhoofd en prikkelbaarheid. Maar ze dronk bijvoorbeeld goed en aan haar uiterlijk was niets verontrustends, zoals geel zien, te merken.

Naar huis en terug

Na twee dagen adviseerde de kinderarts, zonder de baby gezien te hebben, zijn arts-assistent dat de baby naar huis kon. De zwelling zou een oedeem zijn als gevolg van de kunstverlossing, en de prikkelbaarheid werd bestreden met paracetamol.
Het was een schok voor hem en de gynaecoloog dat het meisje drie dagen later opgenomen werd in het Almelose ziekenhuis met een hersenbloeding, met onherstelbare schade als gevolg.

'Aangedrongen op keizersnee'

De ouders zeggen dat ze voor en tijdens de bevalling meermalen hebben aangedrongen op een keizersnee. De vader zegt zelfs dat hij een formulier heeft ondertekend om toestemming voor die ingreep te geven.
Dat zou ongebruikelijk zijn, want zoiets ging en gaat nog steeds in mondeling overleg, zegt de gynaecoloog. Het formulier is ook niet boven water gekomen.

Taalprobleem een rol?

De arts ging en gaat ervan uit dat de aanstaande moeder graag een normale bevalling wilde. De procedure van het inleiden voor een natuurlijke bevalling was, in haar optiek, ook goed met het stel doorgesproken.
Mogelijk speelt een taalprobleem een rol: de ouders zijn van buitenlandse afkomst en spreken niet heel goed Nederlands, bleek op de zitting.

'Ernstig aangetrokken'

De kinderarts was afgegaan op de melding van de arts-assistent dat de zwelling niet op een bloeding wees. Hij heeft zich het geval ernstig aangetrokken en vorig jaar nog een studie gemaakt van de betreffende complicatie.

Intussen hebben de ouders het 'veel te zwaar', zoals de vader zegt. Hun dochter heeft eigenlijk 24 uur toezicht nodig, omdat ze anders 'alles kapot maakt'.

Begin december geeft het tuchtcollege zijn oordeel over het handelen van de artsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.