nieuws

Primeur Deventer ziekenhuis: patiënten zien hoe lang ze moeten wachten op hulp

Wie in het Deventer Ziekenhuis op de Spoedeisende Hulp (SEH) wordt opgenomen, kan op een monitor aan bed zien hoe lang hij waarschijnlijk op de afdeling verblijft en wat de wachttijden zijn. Het systeem in Deventer is een primeur voor Nederland.
Uit onderzoek blijkt dat patiënten op de Spoedeisende Hulp zich vaak afvragen hoe lang het verblijf gaat duren, waar men op moet wachten en met name wat de wachttijd is tot er een arts verschijnt. Sinds afgelopen weekend is dat duidelijk. Op een scherm aan het bed is de informatie af te lezen. Het beeld wordt elke minuut ververst.

Wachttijden worden als vervelend ervaren

De wachttijden spelen een grote rol in de beleving van spoedpatiënten, zo blijkt uit onderzoek. Hoe langer een patiënt moet wachten en hoe minder de patiënt weet over de oorzaak hiervan, des te ontevredener en onzekerder de patiënt wordt. Het kan leiden tot onrustige en zelfs vervelende situaties op de Spoedeisende Hulp. Met het melden van wachttijden hoopt het ziekenhuis deze situatie in ieder geval in Deventer te verbeteren.
SEH-arts M. Twijnstra vindt het prima als patiënten of familieleden straks vragen gaan stellen over de wachttijden die zij voor hen op de schermen zijn verschijnen. "We willen transparant zijn over wat we doen en inzichtelijk maken hoe druk het soms is", zegt ze. "En we hopen natuurlijk dat het begrip voor wachten groeit en het welbevinden van de patiënt stijgt."

Gegevens digitale dossiers tellen mee

Om de wachttijden juist weer te geven, hoeven zorgverleners niets extra’s te registreren. In het systeem voor digitale dossiers liggen de gegevens vast. Door op te tellen hoeveel patiënten een arts momenteel behandelt, kan de wachttijd worden ingeschat. Komt er een patiënt binnen met een levensbedreigend trauma dan is extra personeel nodig en lopen de wachttijden op. Ook die situatie wordt direct op het scherm getoond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.