nieuws

Lizette Beunders klaar voor Olympisch vissen

Het gerucht ging al jaren, maar nu gaan er steeds meer stemmen op om van het vissen een Olympische sport te maken. Europees kampioen karpervissen Lizette Beunders uit Borne ziet het wel zitten: "Ik ben er wel klaar voor, van mij mag het." Toch plaatst ze ook meteen kanttekeningen: "Het vergt wel een hele organisatie."
Lizette is, samen met Bianca Venema,  Europees kampioen karpervissen. "En dat is weer een heel andere tal van sport dan bijvoorbeeld witvissen of zeevissen." Karpervissen is zwaar werk. Ze schiet dan ook in het verweer als mensen zeggen dat de vissport geen Olympische sport kan zijn, omdat het niks fysieks in zich heeft. "Het is alleszins fysiek. Het vraagt lichamelijk veel van je om op zo'n karper te vissen en alleen al het binnenhalen van een vis van ruim 25 kilo is uitputtend. Als ik een wedstrijd heb, val ik kilo's af."

Bootvissen

Beunders is amper zes jaar geleden begonnen met vissen. "Daarvoor had ik nog nooit een hengel vastgehouden. Maar ik ben een echt outdoor-mens. Dus dat vissen lag me meteen wel. Ik heb een voorkeur voor het bootvissen, dat is voor mij het echte werk. In en uit de boot om de vis te vangen, echt aanpakken dus."

Olympisch

Dat de vissport een Olympische sport zou worden, daarin kan ze zich helemaal vinden. Maar dan moet er dus wel het nodige geregeld worden. Lizette: "Je moet het sportvissen zien als atletiek: dat bestaat ook uit meerdere onderdelen. Zo heb je witvissen, karpervissen, zeevissen en roofvissen. E al die disciplines moeten apart beoordeeld worden. En wat dacht je van de normering en indeling van sporters? Het IOC wil A-sporters op de Spelen, maar wij zijn helemaal niet zo ingedeeld. Dus is er nog het nodige werk aan de winkel voor de Nederlandse Sportvissersbond. Maar als sporter ben ik er klaar voor. Laat maar komen die Spelen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.