nieuws

Verdachte verschijnt voor de rechter alleen op camera bij rechtbank Almelo

Het is een pilot die al langer speelt binnen de Nederlandse rechtspraak, maar vandaag had de rechtbank in Almelo zijn primeur: een televerbinding tussen verdachte en rechter. Het was de eerste keer dat de Almelose raadkamer een verdachte hoorde en toesprak, die niet in de zaal aanwezig was maar in de gevangeniscel zat.Â
Het leggen van een audiovisuele verbinding tussen een verdachte in zijn cel en de rechter in de frechtbank is geboren uit praktische noodzaak. Het bespaart kosten voor vervoer van de verdachte en de inzet van bewakingspersoneel; de verdachte hoeft immers niet van de gevangenis naar naar de rechtbank te komen.

Alleen bij verlengen voorlopige hechtenis

Een woordvoerder van de rechtbank Overijssel benadrukt dat de cameraverbinding alleen word ingezet voor zittingen van de raadkamer waar het uitsluitend gaat om een verlenging van de voorlopige hechtenis in het vooronderzoek. De daadwerkelijke strafzittingen hebben voorlopig nog steeds op de 'normale manier' plaats, waarbij de verdachte lijfelijk aanwezig moet zijn om zich te kunnen verantwoorden voor de rechter.
Als de pilot van de raadkamer goed uitpakt zal in de toekomst in overleg met OM en de advocatuur ook strafzittingen via een televerbinding kunnen plaatshebben. "Maar dat geldt niet voor de misdrijven waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen, voor zedenmisdrijven, bij minderjarige verdachten en bij verdachten met een beperkt geestesvermogen. Daarbij zal direct oogcontact tussen rechter en verdachte nodig blijven."

Advocaat niet enthousiast

Advocaat Rob Oude Breuil vertegenwoordigde vanmorgen één van de verdachten. Hij is niet enthousiast over de nieuwe werkwijze. "Technisch was alles goed voor elkaar maar voor mij is rechtspraak toch mensenwerk en nu wordt het wel afstandelijk. Ook beslissingen over het verlengen van het voorarrest zijn voor verdachten erg belangrijk."  

Proef tot november

De proef bij de rechtbank in Almelo duurt tot november, waarna zal worden beslist of de pilot verder wordt uitgerold naar andere rechtbanken, waaronder Zwolle. De rechtbanken van Amsterdam, Arnhem en Dordrecht werken al langer met de televerbinding. Advocaat Oude Breuil hoopt dat als de proef wordt omgezet in beleid verdachten mogen bepalen of ze wel mee willen werken aan een zitting met een videoverbinding. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.