nieuws

Bert de Graaf exposeert medische foto's

Hij is ruim veertig jaar in dienst bij het Deventer Ziekenhuis als medisch fotograaf: Bert de Graaf. Een prachtig moment om de foto's die hij in die tijd maakte te exposeren, vond men bij het ziekenhuis. En dus wordt de hal van het Deventer Ziekenhuis momenteel opgesierd met foto's van Bert de Graaf.
Medische foto's: mag je die zomaar exposeren? Bert legt het uit: "Het is een selectie van foto's die ik in al die jaren in en rondom het ziekenhuis heb gemaakt. Natuurlijk hebben we foto's die heel privé zijn of mensen kunnen choqueren achterwege gelaten. Het gaat om de mens in het ziekenhuis. Dus patiënten, maar ook zorgverleners."

Overleg

Moet je niet een sterke maag hebben om allerlei medische aandoeningen te kunnen fotograferen? "Dat valt wel mee, ik heb er eigenlijk nooit problemen mee gehad. je moet wel afstand houden, het vakmatig zien." En de patiënten, vinden die het altijd goed dat je hen fotografeert? "Het gaat altijd in nauw overleg, meestal is het geen probleem, vooral niet als een arts om de foto's vraagt. Maar als men echt niet wil, dan respecteren wij dat." 

Tijdbeeld

De expositie laat foto's zien die niet alleen een sfeerbeeld van de ziekenhuiswereld weergeven, maar ook een mooi tijdbeeld. Zo zijn er foto's van vroeger over spreekuren, verpleegafdelingen en de röntgenafdeling.  Bij de röntgen begon ook de carrière van Bert de Graaf. "Ik wist toen nog niets van de medische wereld, in de loop der jaren heb ik aardig wat medische kennis opgedaan."

Mensen

Volgend jaar gaat De Graaf met pensioen. Prangende vraag is natuurlijk wat hij dan gaat fotograferen: "Geen idee, Ik zie wel, laat het op me afkomen. Maar mensen hebben we mijn blijvende interesse." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.