nieuws

André Groothuis doet aan sociale incassatie

Het Twentse incassobureau Groothuis Ligtermoet en Nijhuis heeft als eerste in Nederland het keurmerk Sociaal Verantwoord Incasseren ontvangen. Sociaal Verantwoord Incasseren lijkt dé trend te worden als het gaat om het vorderen van schulden. De aloude, harde aanpak, werkt niet meer, weet ook directeur André Groothuis.
"Bij Sociaal Verantwoord Incasseren houd je rekening met zowel de schuldeiser als degene die de schuld gemaakt heeft. Je probeert beide partijen tegemoet te komen." Maar waarom moet het vorderen van een schuld een sociaal gezicht krijgen? Groothuis: "Uit onderzoek blijkt dat je veel sneller resultaat boekt, dus sneller tot mensen doordringt als je begrip toont voor hun situatie en met hen meedenkt. Ze zijn dan eerder geneigd mee te werken aan een oplossing en te betalen."

Taalgebruik

Het sociale karakter gaat verder dan rekening houden met iemands situatie. André Groothuis vertelt dat ze ook het taalgebruik binnen hun bureau hebben aangepast: "Simpeler taalgebruik draagt bij tot beter begrip bij mensen van hun situatie en die van een ander. Waar mogelijk - je hebt natuurlijk officiële stukken waar het niet kan - gebruiken wij eenvoudige, begrijpelijke taal, in woord en schrift."

Soft

Heeft deze vorm van incasso de toekomst? Volgens André Groothuis wel: "Het is niet meer van deze tijd om dreigend bij mensen aan de deur te staan. Het draait in ons vak niet alleen om geld, maar vooral om de mens. Dat willen we benadrukken, in doen en laten. "Lopen ze niet het risico als bureau om als 'soft' te boek te staan? Nadrukkelijk: "Nee hoor, dat zeker niet. We zetten in op het sociaal verantwoord incasseren, maar als mensen er een potje van maken en niet mee willen werken, dan is voor ons de maat vol en gaan we op de oude wijze innen. Dat moge duidelijk zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.