nieuws

Enschedeër die politieauto van de weg zou hebben gedrukt wordt onderzocht in Pieter Baan Centrum

Man moet worden onderzocht in PBC
Man moet worden onderzocht in PBC
Een 39-jarige man uit Enschede wordt de komende tijd onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De man wordt ervan verdacht dat hij in mei tijdens een achtervolging in Enschede een politieauto van de weg probeerde te drukken.
De man stond in de nacht van 1 mei met zijn auto klem op een speelplaats aan de Jacob Ruysdaelstraat in Enschede. Toen politiemensen poolshoogte kwamen nemen, ging de man er vandoor.
Tijdens de achtervolging door Enschede werden snelheden van meer dan 100 kilometer per uur gehaald. In een bocht op de Noord-Esmarkerrondweg zou de verdachte geprobeerd hebben om een politieauto die hem wilde inhalen van de weg te drukken.

'Agenten waren gevaarlijk bezig'

Dat ontkende de man vandaag tijdens zijn rechtszaak. "Ik had goede controle over mijn auto, die agenten waren gevaarlijk bezig, haalden in op gevaarlijke plekken en konden niet sturen waardoor ze in de sloot terecht kwamen."
Zijn advocate voegde daar nog eens aan toe dat het erop leek dat de achtervolgende agenten 'cowboytje' aan het spelen waren. "Het was geen Wild-West, maar Wild-Oost" aldus de raadsvrouw. Zij gaf verder aan dat ze niet begreep waarom de politiemensen hun eigen leven in gevaar brachten door achter haar cliënt aan te zitten. "Mijn cliënt deed dat misschien, maar waarom deden zij dat?"

Geen medewerking aan onderzoek

Omdat de man vorig jaar al veroordeeld werd voor extreem verkeersgedrag en er eerder al een vermoeden bestond dat hij mogelijk een persoonlijkheidsstoornis had, werd hij door gedragsdeskundigen onderzocht. De man weigerde daar aan mee te werken, waardoor voor de rechtbank maar één weg open staat, observatie in het Pieter Baan Centrum. "Wij raden u aan om mee te werken, maar dat moet u natuurlijk zelf weten" was het advies van de rechtbank.
Over maximaal drie maanden gaat de zaak verder. Die zitting zal waarschijnlijk niet inhoudelijk zijn. Een observatie in het PBC en het schrijven van een verslag daarover duurt meestal langer dan drie maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.