nieuws

Hilde Hofstee: vroegtijdige aanpak van stotteren voorkomt erger

Zaterdag is het Wereld Stotterdag. Dit jaar staat deze dag in het teken van de vroegtijdige onderkenning van stotteren bij (heel) jonge kinderen. Dat is heel belangrijk is een succesvolle aanpak van stotteren, zo blijkt uit onderzoek. Stottertherapeute  Hilde Hofstee kan het alleen maar beamen: "Hoe eerder je bij een kind stotterproblemen vaststelt, hoe beter je het kunt behandelen. Dit voorkomt erger op latere leeftijd."
Hilde vindt dat het taboe op stotteren nog lang niet voorbij is, ook al zien we steeds vaker mensen op tv die stotteren, zoals Sanne Hans. "Een prachtig voorbeeld van iemand die gewoon naar buiten treedt. Juist dat moeten stotteraars doen. "

Maatwerk

Is er een algemene aanpak die altijd werkt? Hilde schudt het hoofd: "Nee, was het maar waar. Je moet heel persoonsgericht te werk gaan. Wat voor de één werkt, dat past totaal niet bij de ander. Het is en blijft maatwerk. Maar je niet verstoppen, maar het stotteren bespreekbaar maken, dat is voor elke stotteraar van groot belang.

Vroegtijdig

Ook belangrijk is het om een stotterprobleem vroegtijdig te herkennen, benadrukt Hilde: "Alleen dan kun je snel het probleem aanpakken en heeft iemand zich nog geen eigen spraakwijze aangemeten. Op latere leeftijd wordt het aanpakken van stotteren alleen maar lastiger."
Ze is dan ook blij met dit thema morgen tijdens de Wereld Stotterdag. "Want stotteren is van alle tijden, maar in deze hectische maatschappij krijgen wel meer mensen er last van, merken we. Stotteren is tegelijkertijd nog steeds een taboe en daar moeten we vanaf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.