nieuws

"Lebuïnus is back, back in town"

Liederen over de in Deventer gestorven heilige Lebuïnus zijn aan de vergetelheid ontrukt. Volgende maand verschijnt er een cd met de zogenoemde 'metten', die in de 11e eeuw voor hem in Deventer zijn gemaakt. De gezangen zijn honderden jaren niet gehoord.
De cd, met begeleidend boek, is gemaakt door het koor Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen. De dirigent Stan Hollaardt heeft de metten opgeduikeld in de Universiteitsbibliotheek in Utrecht.

Zangklaar maken

De teksten stonden in een 12e-eeuws manuscript. Hollaardt heeft vervolgens vele uren gestoken in het zangklaar maken van alle gezangen.
"Voordat ik begon, heb ik natuurlijk in Deventer rondgevraagd; is er niet wat!? Hebben jullie niet iets van die gezangen? Nee, was het antwoord. Toen ben ik aan de slag gegaan."

De monnik Lebuïnus
In 768 komt de monnik Lebuïnus vanuit Engeland aan in Wilp om de Saksen te bekeren tot het Christendom. Hij ondervindt de nodige weerstand. Nadat hij in Wilp een gebedshuis heeft neergezet, gaat hij naar Deventer. Ook daar zet hij een 'kerkje' neer, dat meerdere malen wordt vernield. Deventer wordt op den duur uitvalsbasis voor missioneringswerk in Saksenland.
In 773 wordt Lebuïnus begraven in het door hem herstelde kerkje. Als dat kerkje wederom ten prooi valt aan vlammen, wordt zijn gebeente veiliggesteld. Toen in de 11e eeuw een Romaanse basiliek in Deventer werd gebouwd, zijn de relikwieën daar naartoe gebracht. Ter gelegenheid daarvan werden de metten geschreven. De teksten zijn gebaseerd op mythische vertellingen over Lebuïnus. "Feiten en fictie lopen door elkaar heen. Je krijgt daardoor niet een écht goed beeld van hem", zegt koorlid Gerard Pieters.

Back in town

De presentatie van cd en boek zijn volgende maand in de Broederenkerk te Deventer. De schola zingt een aantal gezangen uit de metten. Het boek en de cd zijn te verkrijgen via de website van de schola.
"Dit is eigenlijk een cadeau aan Lebuïnus zelf en aan de stad Deventer, die binnenkort 1250 jaar bestaat. Ja, Lebuïnus is back, back in town", zegt Pieters lachend. RTV Oost mocht alvast kijken bij de repetities van het koor, zie daarvoor bijgaand videoverslag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.