nieuws

Economie van Enschede groeit hard, meer banen en minder werkloosheid

Enschede
Enschede
De gemeente Enschede begroet met gejuich de cijfers van 2015 met betrekking tot de economische ontwikkeling. Uit de jaarlijkse monitoring blijkt dat de grootste stad van Overijssel het goed doet: meer banen, minder werkloosheid en een hoger bruto binnenlands product per inwoner.Â
Wethouder Economie en Werk Patrick Welman is erg blij met de rapportcijfers voor de economische ontwikkeling van Enschede. "Ze bevestigen dat Enschede over de volle linie in de lift zit. Mooi om te zien dat dit nu ook zichtbaar leidt tot een hogere arbeidsparticipatie van onze inwoners en een hogere toegevoegde waarde van de banen in onze gemeente.”
Het aantal banen in Enschede is in 2015 tot een historisch hoog aantal gegroeid: 84.000. Ook de netto arbeidsparticipatie is sterk toegenomen in 2015. Van alle 120.000 mensen die kunnen werken in Enschede zijn er 75.000 mensen aan het werk. Dit is een percentage van 62,7% en 1,1% hoger ten opzichte van 2014.

Groei van banen in alle sectoren

De groei van de banen vindt in alle bedrijfsgroottes plaats: van bedrijven met 1 persoon tot bedrijven van 100 werknemers en meer. Top 3 van de groeiers: MKB-bedrijven met 10-49 werknemers, met een groei van 700 banen, MKB tot 10 werknemers met 400 banen en de ZZP’ers met een groei van 300 banen. Sectoren die er uit springen qua banengroei zijn informatie & communicatie, horeca, advisering & onderzoek en zakelijke dienstverlening.

Stijgend bbp per inwoner

De toename van banen en de sectoren waarin de toename plaatsvindt, zorgt voor een stijgend bruto binnenlands product per inwoner (bbp) in Enschede. Het bbp zegt iets over de economisch toegevoegde waarde per baan. Enschede zit nog onder het landelijk gemiddelde, maar groeit wel harder dan landelijk en in vergelijking met de G32.
De werkloosheid is gedaald van 9,4% in 2014 naar 8,5% in 2015. De meest recente cijfers over het bijstandsbestand in 2016 laten zien dat Enschede het in vergelijking met het landelijk gemiddelde ook goed doet. In Enschede steeg het bestand met 0,4% ten opzichte van 1 januari 2016. De gemiddelde groei van grote gemeenten in Nederland is over dezelfde periode 2,4%.

Werkloosheid daalt verder

Wethouder Welman: ''Het duurt nog een paar maanden voor we de definitieve cijfers hebben, maar in Enschede komen we waarschijnlijk uit op een werkloosheidscijfer van 7,3% over 2016. Dat is ten opzichte van 8,5% in 2015 weer een flinke daling. Allemaal bewijs van de kracht van de stad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.