nieuws

Eindelijk duidelijkheid over afvalaffaire Hardenberg: Inter Baarslag hoeft niet te betalen

Balen stinkend afval op bedrijfsterrein Hardenberg
Balen stinkend afval op bedrijfsterrein Hardenberg © RTV Oost / Sander Jongsma
Het voormalig transportbedrijf Inter Baarslag hoeft de dwangsom voor betrokkenheid bij de letterlijk stinkende afvalaffaire in Hardenberg vorig jaar niet te betalen. Dat meldt dagblad De Stentor.
De Rechtbank Overijssel sprak het bedrijf deze week vrij van elke verantwoordelijkheid voor de illegale vuilstort aan de Handelsstraat. Het bedrijf tekende al ruim een jaar geleden protest aan tegen de dwangsom en nu is er dus duidelijkheid. 
De gemeente Hardenberg werd wél door de rechtbank veroordeeld. Zij moet de 2.135 euro aan proceskosten die Baarslag moest betalen terug aan het bedrijf overmaken.

Stankoverlast

Bij Inter Baarslag lagen sinds mei vorig jaar 800 balen van 1300 kuub afval die in de omgeving wekenlang een enorme stankoverlast veroorzaakten. De balen afval waren afkomstig uit Ierland en zouden door Thedos, een afvalverwerker uit Emmen, worden verwerkt.
Het bedrijf liet het afval echter tegen alle afspraken in liggen op het terrein van Baarslag. Ook dwangsommen tot een totaal van 250.000 euro leidden er niet toe dat het afval door Thedos werd weggehaald. Dat bedrijf werd later ook failliet verklaard. 

Dwangsom door onbevoegde ambtenaar

Uiteindelijk ging het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de slag met het weghalen van de afvalbalen. Toch werd Baarslag door de gemeente Hardenberg deels verantwoordelijk gehouden, omdat Thedos er een stuk grond had gehuurd. Daarom werd het bedrijf een dwangsom opgelegd van 150.000 euro.
Nu heeft de rechtbank onder meer geconcludeerd dat de gemeente de dwangsom door een onbevoegde ambtenaar liet opleggen. Het is niet bekend of en door wie de uiteindelijke rekening wordt betaald.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.