nieuws

Laarzenactie Overijsselse boeren krijgt vervolg; "23 miljoen euro nog steeds onvoldoende"

De 23 miljoen euro die staatssecretaris Van Dam heeft toegezegd aan de melkveesector is nog steeds onvoldoende. Dat zegt Geert Stevens, de boer uit Holten die problemen rondom de fosfaatproblematiek aankaartte door zijn laarzen op te sturen naar de staatssecretaris. "Als Van Dam binnen twee weken geen duidelijkheid geeft, dan komen we wel naar Den Haag."
Van Dam wil met 23 miljoen euro uit Brussel zorgen dat melkveehouders hun veestapel kunnen inkrimpen. Boeren kochten vorig jaar na het afschaffen van het melkquotum veel koeien, waarna er te veel mest werd geproduceerd. Omdat er vanaf eind 2017 minder mest op het land gestrooid mag worden, vrezen boeren hun familiebedrijf kwijt te raken.
Volgens Stevens is de 23 miljoen euro uit Brussel nog steeds onvoldoende. "Het helpt allemaal wel, maar we zien nog weinig echte daden van hem. Hij heeft vaker beloftes gedaan."
Toch ligt het probleem volgens hem niet alleen bij de overheid. "Het ligt natuurlijk niet alleen bij de overheid, de sector heeft zelf ook een verantwoordelijkheid. Met elkaar moeten we dit probleem aanpakken, anders gaat het ten kosten van duizend gezinnen."
Laarzenactie
De boeren hebben de staatssecretaris twee weken de tijd gegeven om met duidelijkheid te komen over de fosfaatrechten. "Zolang er geen resultaat is, gaat de laarzenactie door. Als we over twee weken geen duidelijkheid hebben, komen we naar Den Haag om het antwoord op te halen."
Een grote actie zoals met de trekker naar Den Haag wordt dat volgens Stevens niet. "We zijn fatsoenlijke mensen, maar we gaan zeker prikkelen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.