nieuws

Lithowerkplaats verrijkt kunststad Diepenheim

Diepenheim is sinds vandaag een lithowerkplaats rijker. In het gebouw van de Kunstvereniging Diepenheim zijn lithomachines verzameld, waarmee cursisten, kunstenaars en studenten zich kunnen bekwamen in de lithografie.
Lithografie is de techniek waarmee tekeningen met behulp van een steen worden afgedrukt. "De uitvinder van de steendruk was de Stevo Jobs van zijn tijd", zegt lithograaf Aad Hekker. 
"Juist omdat het een ouderwetse techniek is, is het belangrijk dat dit ambacht behouden blijft", zegt voorzitter Just Schimmelpenninck van de Kunstvereniging Diepenheim. "Het resultaat is bijzonder. Je ziet bijna niet dat het gedrukt is, het lijkt alsof het met de hand gemaakt is."
De steendrukmachines zijn met name afkomstig uit de nalatenschap van de Amsterdamse meesterdrukker Piet Clement. Op zijn machines zijn tussen 1958 en 2002 werken van vele beroemde kunstenaars in steendruk verschenen.
De lithowerkplaats werd vandaag na een voorbereiding van ruim een jaar geopend. Rondom de opening is een kleine tentoonstelling georganiseerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.