nieuws

Luttenbergse Martin Dijkman is Nederlands kampioen klompen maken

Martin Dijkman behaalde de titel tijdens de klompenbeurs in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. De klompenmaker uit Luttenberg won de titel in de categorie 'handgemaakte klompen'.Â
Martin is een echte ambachtelijke klompenmaker; hij maakt de klompen nog steeds met de hand, in tegenstelling tot andere klompenmakers die een machine gebruiken voor de productie van de klomp. 

Fraude

Het had niet veel gescheeld of Martin was tweede geworden. De klompenmaker die er bijna vandoor ging met de kampioenstitel scheen zich niet te hebben gehouden aan de regels, hij had namelijk de klompen van vorig NK ingestuurd. Zaterdag kreeg Martin het goede nieuws, het is voor hem de kroon op zijn harde werk, 'Dit was de titel waar ik al heel lang op wachtte, ik doe al sinds 2002 mee aan het NK klompen maken'.

Klompenkunst

Martin heeft een eigen klompenatelier in Luttenberg en maakt naast de gewone klomp ook kunstwerken. Zo maakte hij de Nachtwacht van dertigduizend miniatuur klompjes. Het wereldberoemde schilderij wordt gevormd door piepkleine klompjes die stuk voor stuk met de hand beschilderd zijn. 

Uitstervend beroep

Het ambacht klompen maken dreigt uit te sterven, maar volgens Martin zal de klomp niet verdwijnen, 'Ik hoop altijd nog op een klompenhype.' 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.