nieuws

Wie wil? Met de neus op het wrak van de middeleeuwse Kamper IJsselkogge

Wie de Kamper IJsselkogge, die begin dit jaar op spectaculaire wijze werd geborgen uit de IJssel bij Kampen, zelf wil inspecteren moet daarvoor naar Lelystad. Het publiek krijgt zondag 6 november een eenmalige mogelijkheid om het scheepswrak van heel dichtbij te zien.
Batavialand geeft de mogelijkheid tot een rondleiding op het conserveringstation op het terrein van museum Nieuw Land in Lelystad. De rondleiding wordt gegeven door  Laura Koehler, hoofd conservering van de Kamper Kogge. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten.

Conservering van 500 jaar oud wrak

De IJsselkogge dateert uit de middeleeuwen. Het 500 jaar oude wrak werd door Rijkswaterstaat ontdekt. Een team van onderwaterarcheologen werkte maanden aan de berging van het bijzonder goed bewaarde twintig meter lange schip. Het middeleeuwse schip werd vervolgens overgebracht naar een conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Batavialand voert de conservering uit in opdracht van Rijkswaterstaat. De kogge wordt ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen.

Unieke mogelijkheid tot bezichtiging
Het publiek krijgt de mogelijkheid om de kogge van zeer nabij te bezichtigen. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog. Laura Koehler vertelt over de typische bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren nadrukkelijk aan bod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.