nieuws

De Solex: "Een verrek stuk nostalgie"

Met een vaartje van 25 km per uur verplaatsten hele volksstammen zich in de jaren zestig op de Solex over de Nederlandse wegen. De fiets met hulpmotor is niet meer zo populair als toen, maar gebruikt wordt hij zeker nog wel.
Voordat de Solex op stalling gaat voor de winter heeft Herman Leussink nog één rit op de agenda staan. Samen met zijn vrouw gaat hij af en toe rijden, maar dit keer gaat hij met de heren van de Solex club Rossum die sinds twee jaar bestaat. Het Kulturhus in Rossum is het vaste verzamelpunt waar de heren altijd stipt om twee uur vertrekken op de Solex.

Verroeste Solex

Oprichter Jan Reinink (87) uit Rossum kreeg jaren geleden van zijn schoonzoon een cadeau: twee oude verroeste Solexen uit Frankrijk. Hij sleutelde net zo lang aan de bromfietsen totdat ze er weer als nieuw uit zagen. Naast het sleutelen rijdt hij er ook nog regelmatig een rondje op. Hij richtte de club in 2015 op omdat hij wist dat meer dorpsgenoten de Solex nog niet waren vergeten.

Pröttöl Pötkes

Een naam voor de club was snel gevonden, vertelt Herman. "Een solex is een pröttelaar, dus de naam 'Pröttöl Pötkes" past er precies bij." Vorig jaar werd de eerste rit gereden met de Solex club, toen nog bestaande uit zes leden. Inmiddels zijn dat er twaalf en gaan de heren en één dame maandelijks op pad voor een toer rondom Rossum. Omdat de winter eraan komt was dit voorlopig wel de laatste keer.

Nostalgie

De meeste leden van de Solex Club hebben één of meerdere Solexen in hun bezit. Als ze mochten kiezen tussen zo'n oude Solex, of een rondje op een nieuwe, snelle scooter? Dan weten Herman Leussink en Jan Reinink het wel: de Solex. Want zo zegt Herman: "Het is gewoon een verrek stuk nostalgie". Jan vult hem aan: "Je hebt het, of je hebt het niet, en deze mannen hebben het allemaal."
Meer zien van Mooi Overijssel? Ga naar onze website, of volg ons op Facebook, Twitter of Instagram.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.