nieuws

Verkeer bij omstreden crematorium in Oldenzaal blijft gemoederen bezighouden

De informatieavond over het nieuwe crematorium in Oldenzaal trok vanavond veel omwonenden en politici uit Oldenzaal. De ontsluiting van het creatorium bleek opnieuw een heikel punt.
Het nieuwe crematorium van Crematoria Twente krijgt een plek aan de Schipleidelaan, vlak achter de gemeentelijke begraafplaats, en is na Almelo en Enschede het derde crematorium in Twente.
Belangstellenden kregen vanavond de eerste bouwschetsen te zien. Het pand wordt gerealiseerd in twee bouwlagen. Er kunnen straks afscheidsbijeenkomsten plaatsvinden in een aula met 110 zitplaatsen, die via een grote glazen pui uitkijkt over het omringende landschap.

Langslepend proces
Over de bouw van het crematorium wordt al meer dan vijftien jaar gesproken. De plannen zijn lange tijd blijven liggen, omdat omwonenden tot aan de Raad van State hebben geprocedeerd tegen de bouw van het Oldenzaalse crematorium.
Hoofdzakelijk vanwege vermeende parkeer- en verkeersoverlast in de omliggende wijk. Omwonenden zijn bang voor lange files, als er nog frequenter rouwstoeten richting crematorium en begraafplaats gaan.

Parkeer- en verkeersoverlast

Het bleek vanavond tijdens de informatiebijeenkomst opnieuw een heikel punt. De gemeente neemt later dit jaar een besluit over de ontsluiting van het crematorium. Aanwezige raadsleden hebben beloofd dat de omwonenden actief bij het besluit betrokken worden.
De meeste bezoekers waren wel tevreden over het schetsontwerp dat het architectenbureau BCT architecten uit Enschede presenteerde.

Behoefte aan crematoria

Volgens directeur Peter Molema van Crematoria Twente is een derde crematorium in Twente wenselijk vanwege de geografische ligging.
"De weg naar het crematorium in Usselo is voor veel mensen uit de regio rond Oldenzaal te ver. De behoefte aan crematies in de naaste omgeving neemt toe. Mensen willen dicht in de buurt van hun woonomgeving afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Met de bouw van het nieuwe crematorium, waar jaarlijks tussen de 500 en 600 crematies gehouden zullen worden, voorzien we in een behoefte."
De bouw start in 2017. Als alles volgens planning verloopt, opent het crematorium in Oldenzaal begin 2018 haar deuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.