nieuws

Burgemeester Kampen wil oordeel Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over historische sluis

Restanten keersluis Kampen
Restanten keersluis Kampen
Burgemeester Koelewijn van Kampen wil dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed oordeelt over de historische sluis, die onlangs ontdekt werd tijdens graafwerkzaamheden. Het opgegraven deel van de sluis is korte tijd na de ontdekking weggehaald, zodat de werkzaamheden verder konden gaan.
De restanten van een oude schutsluis zijn gevonden bij graafwerkzaamheden voor de bouw van de parkeergarage aan de Noordweg. Kort na de ontdekking zijn ze zorgvuldig gefotografeerd en gedocumenteerd door Econsultancy, een gecertificeerd archeologisch bureau.

Einde aan discussie

De stadsarcheoloog oordeelde dat de restanten van de sluis uit de negentiende eeuw het bewaren niet waard waren. Cultuurhistorische stichtingen, waaronder de Bond Heemschut, vinden dat de sluis niet afgegraven had mogen worden. Koelewijn wil nu een einde aan de discussie. 
"Als de archeoloog had gezegd dat de sluis waardevol was, had het college niet gezegd: zand erover", aldus Koelewijn. 
De schutsluis uit 1868 is in de jaren '60 van de vorige eeuw gesloopt. Die sloop bleek dus niet volledig te zijn. Volgens de gemeente is de sluis goed gedocumenteerd. Wanneer een oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verwacht wordt, is niet bekend.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.