nieuws

Bom onder coalitie Dinkelland; CDA voelt zich in de steek gelaten na motie van wantrouwen

Het CDA in Dinkelland voelt zich in de steek gelaten door coalitiegenoot Lokaal Dinkelland. Die heeft een motie van wantrouwen tegen CDA-wethouder Kleissen gesteund, die hierdoor noodgedwongen terugtreedt. "Wij zijn ontzettend teleurgesteld", zegt fractievoorzitter Jos Jogems.
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat Kleissen onvoldoende doet om de vestiging van een megastal tegen te gaan, hoewel de raad hem daar wel opdracht toe heeft gegeven. De motie werd ingediend door oppositiepartij PvdA en kreeg onverwacht steun van Lokaal Dinkelland.
Voor Jogems was dit "een donderslag bij heldere hemel". Volgens hem was er een afspraak dat de fracties van Lokaal Dinkelland en CDA elkaars wethouders zouden steunen. "We keken naar een slechte film, waarvoor ik geen kaartje had gekocht", blikt Jogems terug op de raadsvergadering. 

Vergadering
Voor Kleissen houdt het in dat hij terugtreedt als wethouder. "Hij kan niet anders, want een meerderheid van de gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in hem", zegt Jogems. Onduidelijk is of het CDA een nieuwe wethouder levert, of dat er een nieuwe coalitie gevormd moet worden. De fracties vergaderen hier de komende dagen over.
Fractievoorzitter Anita ten Dam van Lokaal Dinkelland erkent dat het risico op een coalitiebreuk bestaat, maar zegt hier niet bewust op uit te zijn. "We konden niet anders dan die motie van wantrouwen te steunen. Ons partijprogramma meldt dat wij tegen megastallen zijn en we zien dat wethouder Kleissen in de afgelopen anderhalf jaar geen enkele actie heeft ondernomen."
Wethouder Kleissen was vanmiddag niet bij een extra vergadering van het college van B&W over de ontstane situatie. Hij was aan het werk op zijn agrarisch bedrijf en onthield zich van commentaar.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.